Islam

Kur'an je jedina knjiga čije učenje i čitanje je u isto vrijeme i razgovor sa Allahom

Autor: Dr. Sa'ud Šurejm / Preveo: Hafiz Semir Imamović

Allahova opruka nama i onima prije nas je da se samo Njega bojimo i samo Njemu robujemo. Uzvišeni Allah, u tom smislu kaže: ”Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji. Mi smo onima kojima je data Knjiga prije vas, a i vama, već zapovjedili da se bojite Allaha. A ako ne budete vjerovali – pa, uistinu, Allahovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, Allah nije ni o kome ovisan i On je hvale dostojan!’’ (Prijevod značenja, En-Nisa, 131.).

Nalazimo se u mjesecu blagoslova i milosti, u kojem čistoća duše dolazi do punog izražaja, i u kojem ljudske ambicije sežu do najvećih visina imana i spoznaje, i u kojem su šejtanski prilazi čovjeku maksimalno stješnjeni. Mjesec je to u kojem su ljudska srca iskreno okrenuta ka Allahu, i postzanju njegovog zadovoljstva, i u kojem se u slast pretvara svaki proučeni ajet i svaka obavljena nafila.

To je mjesec Kur'ana Časnog, iskrene pobožnosti i dozivanja, razmišljanja, uzimanja pouke i istinskog straha od Allaha, dželle šenuhu. Čovjekov život bez Kur'ana je kao život bez vode i vazduha. Kur'an je duh života i svjetlo upute i pravog puta. On je najbolji sabesjednik (sagovornik) sa kojim je uvjek ugodno i prijatno razgovarati, i sve što ga čovjek više uči, on mu poklanja sve više svjetlosti i ljepote. Kur'an je jedina knjiga čije učenje i čitanje je u isto vrijeme i razgovor sa Allahom: ”O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna, kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.” (prijevod značenja, El-Maide, 5., 6.).

U jednom predanju navodi se da je Ebu-Džehl posjetio El-Velida, poznatog arapskog pjesnika i govornika, i rekao mu: ”Reci nešto o Kur'anu i Muhammedu što će tvoj narod shvatiti kao jasan znak mržnje i prezira prema njemu!” Odgovorio mu je sljedećim rječima: ”Šta bi to mogao reći, što ranije nije rečeno? Dobro znate da sam ja najbolji pjesnik među vama i da najbolje poznajem prozu i pjesništvo. Tako mi Allaha, ništa od toga, ni izbliza, ne nalikuje Kur'anu. Tako mi Allaha, u njegovom govoru osjeti se slast, otmjenost i ponos. On daje najljepše plodove, a njegov korjen natopljen je najrodnijom kišom. On nadvisuje druge, a njega niko ne može nadvisiti, on je jednostavno nebojediv.” Da, dragi moji prijatelji, to je Kur'an koji je fascinirao ljudski razum, natjerao ljudske oči na plač, osvojio ljudska srca i pamet i pred čijom porukom su dojučerašnje kolovođe nevjerstva pogele svoju glavu: ”Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: “Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili.” (Prijevod značenja, El-Maide, 83.).

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.