Islam

Voda nakon abdesta u ustima i post

Da li gutanje vode koja ostane nakon abdesta kvari post?

PITANJE: Da li kvari post voda koju progutamo nakon što smo isprali usta za abdest, jer nakon ispiranja i izbacivanje vode ostaje kao vlažna usta i malo količine vode. Da li kvari post ako progutamo to?

ODGOVOR: Ve alejkumu selam. Islam zahtjeva od svakog postača da čuva ispravnost svoga posta i da izbjegava sve ono što može dovesti do upitnosti ispravnost njegovog posta. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem,: ’Dobro izaperi nos, osim kada si postač” (Ebu Davud, hadis je vjerodostojan)

Sam ulazak vode u usta postača ne šteti njegovom postu, a dokaz za to je dozvola ispiranja usta, s tim da post kvari ono što namjerno uđe u grlo ili unutrašnjost postača, osim u slučaju kada postač bude nadjačan ili u stanju zaborava, kao što je rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ukoliko zaboravi, pa jede ili se napije neka upotpuni svoj post… ( Muttefekun alejhi).

Ne kvari post, po saglasnosti islamski učenjaka kao što je to spomenuo imam Nevevi, Allah mu se smilovao, gutanje onog što je teško ili nemoguće spriječiti i sačuvati se od njega kao što je pljuvačka, a ovo se također može reći za gutanje vlažnosti koja se nađe nakon ispiranja usta, nakon što se ispljuju ostaci vode.

Mr. Osman Smajlović

NUM

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.