Islam

Tvoje kćerke su mirisne ruže, pa gledaj gdje ćeš ih ”zasaditi”

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

U ovom kratkom tekstu spomenut ćemo nekoliko životnih lekcija i važnih savjeta koje bismo trebali naučiti i zapamtiti.

Prvo, ako na ljude ne utječe tvoja dobrota i ljubaznost, onda ne dozvoli da na tebe utječe njihova zloća i neljubaznost. Ne dozvoli nikome da te promijeni nagore.

Budi siguran da te oni koji nisu oduševljeni tvojim plemenitim ponašanjem, poštuju i protiv njihove volje, makar pred tobom pokazivali suprotno. Oni su gnjevni na tebe, jer ih tvoja dobrota i plemenitost stalno podsjeća na njihovu zloću i pokvarenost.

A oni sa kojima činiš loša djela zbog njih samih, da bi im se dodvorio, mogu se družiti sa tobom, ali budi siguran da te nikada neće poštovati.

Drugo, ako ti neko dadne ružu i kaže ti: ”Posadi je!”, ti ćeš sigurno pronaći prikladno mjesto za uzgoj ruža, jer je glupo saditi ruže na smetljištu. Znaj da su tvoje kćerke ruže, pa gledaj gdje ćeš ih ”posaditi”.

Ne gledaj u bogatstvo onoga ko dođe da ti prosi kćerke, jer su mnoge velike kuće i raskošni dvorci pravi kaburovi u koje su ukopane žive žene koje u njima umiru hiljadu puta u jednom danu.

Kćerke koje ti je Allah podario su mlade sadnice, pa gledaj da ih zasadiš u odgovarajuću zemlju i zalijevaj ih vodom brižnosti i ljubavi. I zapamti da svi strahovi donose brige, osim straha od Allaha. Strah od Allaha donosi ti najveće bogatstvo i sreću na oba svijeta, kao što dolazi u Kur'anu: ”A za onoga koji se stajanja pred Gospodarom svojim bojao, bit će dva perivoja.” (Er-Rahman, 46.)

Treće, na ovom prolaznom svijetu desi se da se dobra i čestita žena uda za zločestog čovjeka, kao i da se dobar, pobožan i plemenit čovjek oženi zločestom ženom. Niti se dobra i plemenita osoba odriče svoje dobrote i plemenitosti, niti se zla i pokvarena osoba odriče svoje zloće. I život teče dalje.

Žena kojoj je Allah sagradio kuću u Džennetu, bila je supruga čovjeku koji je za sebe tvrdio da je bog i koji je govorio: ”Ja sam vaš najveći gospodar.” Prilikom općeg potopa, u lađu su se ukrcale čak i određene životinje, ali Nuhov, a.s., sin je odbio da se ukrca u lađu spasa. Lutova, a.s., djeca su povjerovala u njegovo poslanstvo, ali njegova žena je bila nevjernica.

Četvrto, znaj da duga druženja sama po sebi ne porađaju istinsko prijateljstvo. Hiljadama godina stabla se ”druže” sa pilama, a kose sa klasjem žita, ali nikada pile nisu postale prijatelji stablima, niti kose klasju žita.

Neki ljudi sa kojima se družimo slični su pilama i kosama, ali klasje ostaje klasje i ono i dalje daje pšenicu. Ako nekada budeš i prisiljen na druženje sa lošim ljudima, ostani rodni klas pšenice i čini dobro, ne zato što oni to zaslužuju, već zato što si ti dobročinitelj, a dobročinitelj ne može činiti osim dobro.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.