Zanimljivosti

Post za vrijeme Ramazana uzrokuje značajno povećanje HDL-holesterola i pad LDL-holesterola

Autor: Dr. Adem Zalihić

Od sredine 20. stoljeća postajemo svjedoci sve većeg broja naučnih radova i istraživanja na polju zdravstvenog učinka posta, kako u preventivnom, tako i u terapeutskom smislu.

U novije vrijeme objavljeno je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta po zdravlje ljudi. Sve češće se pojavljuju ozbiljni naučni radovi koji i u naučnom smislu otkrivaju koristi ramazanskog posta po zdravlje ljudi.

Renomirani naučni časopis Annals of Nutrition and Metabolism objavio je neke naučne radove o utjecaju posta po zdravlje ljudi. Jedan od tih radova je od marokanskih ljekara (Fasting during Ramadan Induces a Marked Increase in High-Density Lipoprotein Cholesterol and Decrease in Low-Density Lipoprotein Cholesterol 2) u kojem se tvrdi da post za vrijeme ramazana uzrokuje značajno povećanje HDL-holesterola i pad LDL-holesterola.

Ovo ispitivanje je provedeno na 32 odrasla zdrava muškarca, da bi se posmatrale promjene u serumu tokom posta mjeseca ramazana, i to promjene ukupnog holesterola, triglicerida, holesterola, glukoze, tjelesne težine, lipoproteina visoke gustoće (HDL-dobri holesterol, obrnuto proporcinalna veza sa kardiovaskularnim bolestima KVB, tj. HDL je zaštitni faktor) i lipoproteina niske gustoće (LDL-proporcionalna veza sa KVB). Rezultati su pokazali značajan pad koncentracije ukupnog holesterola (7,9%, p <0,001) u serumu tokom ramazana u poređenju sa periodom prije posta. Također, značajno je bilo smanjenje koncentracije serumskih triglicerida (30%, p <0,001) tokom ramazanskog posta u odnosu na razdoblje prije ramazana. Smanjenje oba parametra, serumskih triglicerida i ukupnog holesterola se zadržalo jedan mjesec nakon ramazana. Do kraja ramazana, serumski HDL holesterol je izrazito porastao (14,3%, p <0,001) i ostao povišen jedan mjesec nakon ramazana, za razliku od LDL holesterola koje je pokazalo značajan pad (11,7%, p <0,001) također se održao jedan mjesec nakon ramazana. Srednja tjelesna težina je pala za 2,6% (p <0,01) na 29.dan ramazana.

Ovi rezultati nedvojbeno ukazuju na to da post tokom ramazana snižava masnoće i tjelesnu težinu, a gojaznost i povišene masnoće su glavni riziko faktor nastanka kardiovaskularnih oboljenja, od kojih se u svijetu najčešće umire. Osim toga naučnici danas sve više na post gledaju kao na prirodni fenomen bez kojeg skoro da nema zdravog i ispravnog načina života.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.