Region

MIGRANT PREMINUO U KCUS-U OD POVREDA, PORODICA OPTUŽUJE ZAŠTITARA KAMPA

U Sarajevu je tokom vikenda preminuo 53-godišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa porodicom proteklih mjeseci boravio u kampu Ušivak. Njegova porodica navodi da je preminuo usljed povreda zadobivenih od zaštitara koji je angažiran u ovom kampu.


Muhamed, sin preminulog muškarca, jedan od četvero djece koja su ostala bez oca, ispričao je za N1 kako se krajem marta dogodila situacija u kojoj je nastao konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u kampu, ali kako povrede njegovom ocu nije nanio drugi migrant nego zaštitar koji radi u ovom kampu.Nisu imali informaciju

Kazao je kako je, nakon zadobivenih povreda, prva agonija počela pokušajima njegove majke da supruga smjesti u bolnicu s obzirom na to da je nakon udaraca koje je zadobio, povraćao krv te bio u nesvjesnom stanju i kako je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala primiti migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Muhamed kaže i kako duže od mjesec nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca te da su tokom vikenda dobili informaciju da je preminuo.

Oglasio se šef Misije IOM-a u BiH

O ovom slučaju oglasio se i šef misije IOM-a u BiH Piter van der Overart (Peter Van der Auweraert).

U toku je istražni postupak tako da ne mogu komentirati u kojem smjeru ide, istraga se provodi pod nazdorom Tužilaštva KS i uzete su izjavu svjedoka, od same porodice i drugih korisnika kampa koji su prisustvovali sukobu. Postoje tvrdnje o uključenosti zaštitara i one su podijeljene sa istražnim organima i od strane zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog. I druge tvrdnje su podijeljene – naveo je Piter van der Overart, šef Misije IOM-a u BiH.
Dodaje da IOM i partneri u centrima (DRC, “Pomozi.ba”, UNHCR i UNICEF između ostalih u Ušivku) imaju nultu toleranciju na nasilje nad migrantima.

Ukoliko se ovakva saznanja potvrde, IOM zahtijeva od nadležne zaštitarske agencije da odmah suspendira osobu o kojoj se radi, da informira lokalnu policiju te uključi migrante na koje se situacija odnosi u podizanje krivične optužbe protiv počinioca. Ja sam zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da osiguraju fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH – naveo je Van der Overart.
Iz Tužilaštva KS potvrdili su da rade na predmetu i da je nakon smrti izdata naredba za obdukciju tijela umrlog kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Hayat.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.