Region

Pogledajte prelijepe kadrove obnovljenih banjalučkih džamija /VIDEO/

Obilježavanje dana džamija U četvrtak, 07. maja, 2020. godine, 27. godina od rušenja Ferhat-pašine džamije, u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji upriličeno je obilježavanje „Dana džamija“.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 07. maj proglasila je danom sjećanja na dan kada je u Banja Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedan od najznačajnijih primjera osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na okolnosti vanrednog stanja i pandemije virusa korona, obilježavanje je upriličeno bez prisustva džematlija, obilježavanju su prisustvovali muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović, koji se obratio prisutnima novinarima, te u svome obraćanju istakao da su „ratovi i stradanja za pouk, a ne za nauk“, te da „ko god želi izbrisati, uništiti, tragove povijesti, radi na sopstvenu štetu, jer ga ta ista povijest zabilježi“, glavni imam Medžlisa IZ-e Banja Luka, Adnan-ef. Jusić, te imami Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Tokom obilježavanja premijerno je prikazan film o svim obnovljenim banjalučkim džamijama i džematima, u produkciji Medžlisa IZ-e Banja Luka.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.