Islam

Radost i suze: Prva džuma-namaz u Islamskom centru Sisak

U prostoru i zdanju buduće džamije i Islamskog centra u Sisku, klanjana je prva džuma-namaz što je ujedno i prvi namaz u džematu u prostoru buduće džamije, učinjene su prve sedžde Gospodaru, potekle su prve suze radosnice i džumanska dova:

U Ramazanu su se dogodili najljepši i najvažniji događaji za islam i muslimane koji su ovaj mjesec podigli na stepen mjeseca koji je jedini po imenu spomenut u Kur’anu.

Iako su vjernička srca tugovala skoro dva mjeseca zbog razdvojenosti sa džematom, džamijom, a posebno džumom, 15. dana Ramazana vjernička srca u Sisku bila su ispunjena dvostrukom radošću i neopisivim emocijama koje su potaknule suze radosnice, a na usnama dovu zahvale Gospodaru na ramazanskom poklonu koji će obilježiti i označiti jedinstvenim ovogodišnji Ramazan za sisačke džematlije.


U prostoru i zdanju buduće džamije i Islamskog centra u Sisku, klanjana je prva džuma-namaz što je ujedno i prvi namaz u džematu u prostoru buduće džamije, učinjene su prve sedžde Gospodaru, potekle su prve suze radosnice i džumanska dova:

Gospodaru, hvala Ti na ovome danu i ovoj radosti koju si našim srcima podario, Gospodaru, tako Ti Tvoje neizmjerne milosti u Ramazanu, tako Ti dove postača i svakog dobrog djela kojeg učinismo i činimo radi Tebe i Tvoga zadovoljstva, pomozi nas i osnaži nas u završetku izgradnje naše džamije i omogući nam da dočekamo završetak njezine izgradnje i otvorenje.


Prije džumanskog ezana proučen je jasini-šerif za sve rahmetlije vakife, a u džumanskoj hutbi glavnog imama Alem ef. Crnkića nije nedostajalo emocija i drhtavog glasa koji je poručio kako prvu džumu-namaz klanjamo između dva važna događaja, Dana džamija koji nas podsjeća na važnost i vrijednost džamija u srcima vjernika i noći Bedra koja nas podsjeća da bez istinske žrtve, snage vjere i uvjerenja nema uspjeha niti rezultata.

Naš Bedr je završetak izgradnje ove džamije kroz koju Gospodar promatra koliko smo posvećeni, i koliko ljubavi imamo prema vjeri i džamiji da bi nas pomogao sa onima koje On, Gospodar odredi i pošalje.

Pobjeda je blizu ali zahtijeva našu maksimalnu žrtvu , a nakon Bedra slijedi procvat, kao što nakon završetka izgradnje naše džamije slijedi procvat, bile su poruke glavnog imama.

Danas su mnogi od vas prvi put zakoračili u ovaj prostor i ušli u džamiju, a neki danas obavljaju i prvu džumu u životu. Zato su to veliki i radosni trenuci čiju vrijednost ne možemo spoznati, poručio je glavni imam ef. Crnkić.

Prigodom današnje prve džume u prostoru IKC-a Sisak snimljen je i promo video-klip kojim se pozivaju svi dobrotvori da se u ovom najodabranijem mjesecu u godini, mubarek Ramazanu, uključe svojim donacijama i tako ostvare trajno dobro djelo.

Posjetite we stranicu: medzlis-sisak.net

IBAN (broj računa primatelja): HR 10 23400091510370462 Model: HR 00

Privredna banka Zagreb

Swift code: PBZGHR2X

Opis plaćanja: Donacija za Islamski kulturni centar Sisak

PayPal: ikc.sisak@gmail.com

Akos.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.