Islam

Čuvaj se omalovažavanja i ismijavanja drugih ljudi, da i sâm ne bi bio omalovažavan i ismijavan

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Imam Dža'fer ibn Muhamed es-Sadik, ostavio je sljedeću oporuku svome sinu Musi el-Kazimu: ”Sinko moj, ko je uvjeren u ono što mu je propisano (sudbinski određeno) od nafake, on je neovisan od onoga što je u rukama drugih; ko pruža svoj pogled u ono što je u rukama drugih, umrijet će siromašan; ko nije zadovoljan sa onim što mu je propisano, on optužuje Allaha za svoju sudbinu; ko umanjuje tuđe propuste i grijehe, on uvećava svoje propuste i grijehe; ko zaviruje u tuđe živote, on time otkriva njihove sramote; ko isuče sablju nepravde i nasilja, od nje će i poginuti; ko kopa jamu svome bratu, Allah će učiniti da sâm u nju upadne; ko se miješa sa maloumnicima bit će ponižen i prezren, a ko se miješa sa učenjacima bit će poštovan i cijenjen; ko odlazi na loša mjesta, bit će osumnjičen i optužen.

Sinko moj! Čuvaj se omalovažavanja i ismijavanja drugih ljudi, da i sâm ne bi bio omalovažavan i ismijavan, čuvaj se bavljenja onim što te se ne tiče, da ne bi bio izvrgnut poniženju.

Sinko moj! Govori uvijek istinu bila ona za ili protiv tebe i budi savjetnik među svojom rodbinom. Uči Kur'an, širi islam, naređuj dobro, zabranjuj zlo, održavaj rodbinsku vezu sa onim ko je prekida i podaj onome ko od tebe nešto traži.

Sinko moj! Čuvaj se prenošenja tuđih riječi, jer prenošenje tuđih riječi (nemimet) rađa mržnju u ljudskim srcima.

Posjećuj dobre i čestite ljude, a nemoj posjećivati pokvarenjake, jer oni su poput kamena koji nikada neće raspuknuti da iz njega poteče voda, i poput stabla čiji listovi nikad ne zelene, i poput zemlje iz koje ništa ne rađa.”

(Imam Zehebi, Sijer el-‘alam en-nubela’, 6/263.)

Saff.ba

Odgovori

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.