Zdravlje i Ishrana

DOKAZANO NAJLJEKOVITIJA VOĆKA: Jedan saka dnevno unistava celije raka, lijeci jetru i cisti bubrege od toksina

U narodnoj medicini ribizla je poznata kao lijek koji jača, čisti i uljepšava tijelo. Bilo da je riječ o crvenoj ili crnoj, ona je izvanredan izvor vitamina C, a pored toga sadrži i proteine, jabukovu, citrusnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu.


Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K. Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Pomaže u detoksikaciji tijela i tako povećava otpornost organizma na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe koje pomaže kod anemije. Vitamin C ima i antihistaminska svojstva koja smanjuju djelovanje alergena, štiti od bakterija i virusa i olakšava tegobe astme.Evo koje sve zdravstvene tegobe može da izliječi crvena ribizla:

Štiti krvne sudove i kosti

Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. Djeluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara.

Ima znatnu količinu vitamina K koji je zadužen za održavanje zdravih kostiju jer reguliše kalcijum u kostima pa se preporučuje i kod osteoporoze.Poboljšava rad digestivnog trakta

Bilo da se jedu svježe bobice ili u obliku soka, ribizla ima odlično laksativno djelovanje. Ako se konzumira samo nekoliko dana zaredom, problem zatvora nestaje.

Ljekovita svojstva čaja od ribizle:

Široku primjenu imaju i listovi, koji pomažu u liječenju jetre i krvnih sudova.


Pored toga, čaj od listova pomaže u slučaju visokog krvnog pritiska i zapaljenja mokraćne bešike. U ljekovite svrhe koristi se i korijen crvene ribizle kao lijek protiv upale bubrega.Ujednačuje ten i smanjuje upale

Sastav crvene ribizle pomaže u smanjenju upala, pa se preporučuje osobama koje imaju problema sa aknama i drugim koznim oboljenjima.

Jača imuitet do maksimuma

Obilje vitamina C čini crvenu ribizlu moćnim saveznikom jakog imuniteta. Samo jedna šaka dnevno će obezbijediti dovoljno energije i imuni sistem ojačati do maksimuma.

U ovim slučajevima je crna ribizla moćna:Sadrži dosta prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

Također je bogata taninima, zbog čega je učinkovita u liječenju dijareje. Osim tanina, sadrži i brojne druge gorke tvari koje imaju izuzetno povoljan učinak na zdravlje. Istraživanja su pokazala da crna ribizla suzbija rast ćelija tumora u organizmu.

Hayat.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.