Zanimljivosti

U Ekvadoru živi najstariji bračni par, zajedno imaju 215 godina

Julio Caesar Mora i njegova supruga Waldramina Maclovia Quinteros iz Ekvadora u braku su već 79 godinai važe za najstariji bračni par na svijetu koji zajedno ima 215 godina zbog čega su ušli u Guinessovu knjigu rekorda.

CNN piše da Julio ima 110 te da je rođen u martu 1910,, a njegova 105-godišnja supruga u oktobru 1915. godine.

Julio i Waldramina su penzionisani učitelji, a iako u svijetu postoje brakovi koji duže traju od njihovih, oni su proglašeni najstarijim supružnicima.

Upoznali su se na školskom odmoru jer je Waldraminina sestra bila udata za Juliovog rođaka, a sedam godina nakon toga, tačnije 7. februara 1941. godine su se vjenčali.
Ceremonija vjenčanja je bila intimna i prisustvovali su joj samo članovi porodica i bliski prijatelji.

“Jedinstvo porodice se održava uz ljubav, uzajamno poštovanje, pošteni rad i porodične vrijednosti, a to je sve ključno za zdrav suživot”, kazao je par u izjavi.


Imali su petero djece od kojih su svi završili fakultete, a nakon toga se porodica proširila za još 11 unučadi, 21 praunuka i devet prapraunučadi. Njihov najstariji sin je preminuo u 58. godini.
Aura Cecilia, jedna od kćerki, kazala je da njeni roditelji uživaju u zajedničkim odlascima u kino i pozorište, kao i to da vole provoditi vrijeme u bašti i priređivati velike večere za porodicu i prijatelje.

Dodala je kako je ovaj par u dobrom zdravstvenom stanju te da im upravo nedostaju navedena okupljanja što im je trenutno onemogućeno zbog pandemije koronavirusa.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.