Region

Hoće li Albanac Dritan Abazović pomoći velikosrpskoj koaliciji da zavlada Crnom Gorom

Jučerašnji parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostaće upamćeni po tome što će partija URA (Ujedinejna Reformska Akcija), koju predvodi Albanac Dritan Abazović odlučiti ko će formirati vlast u ovoj zemlji. Velikosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore je već najavila da će formirati vlast i da će joj presudni koalicioni partner biti partija Albanca Dritana Abazovića. Nakon što su to saopćili na pres konferenciji, lider velikosrpske koalicije Miodrag Krivokapić otišao je kod mitropolita Amfilohija kojem je izljubio noge i ruke kao znak zahvale za presudnu pomoć Srpske pravoslavne crkve u predizbornoj kampanji.

Dakle, jezičak na vagi za formiranje vlasti između Demokratske partije socijalista (DPS) Mile Đukanovića i njihovih tradicionalnih partnera sa jedne, te prosrpskih stranaka sa druge strane bit će Ujedinjena reformska akcija (URA) i njen predsjednik, 35-godišnji Dritan Abazović. Njegova stranka je osvojila četiri mandata u Parlamentu Crne Gore. Ranije je lider te stranke poručivao kako ga zanima isključivo formiranje ekspertske vlade.

– Crna Goro, neka ti je sretna sloboda. Trideset godina smo čekali da se smijeni vlast i mnogi nisu vjerovali, ali jesu ovi ljudi ovdje. Rekli smo da ćemo ispisati historiju i jesmo. Znali smo da ćemo biti game changeri. Dobili smo mafiju bez novca, samo znanjem. Crna Gora je zaslužila da je u narednom peridou vodi ekspertska vlada. Ko je htio slobodu, izvolite, zaslužile ste je – poručio je danas Abazović.

Abazović je široj javnosti relativno nepoznato ime. Na čelu URA-e je od aprila 2017. godine, a u Crnoj Gori se istaknuo po kritičkom odnosu prema vlasti Mile Đukanovića, iako nije štedio ni prosrpsku opoziciju.

Abazović je etnički Albanac iz Ulcinja, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na odsjeku Politologije, gdje je bio i student generacije, te dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu.

Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Preliminarni rezultati

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98.55 posto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35.12 posto, odnosno 141.767 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.52 posto (131.333).

Koalicija Mir je naša nacija osvojila je 12,.55 posto (50.672), Crno na bijelo 5,57 (22.499), Socijaldemokrate 4,09 (16.524), Bošnjačka stranka 3,81 (15.387), SDP – Jaka Crna Gora 3,14 (12.674), Albanska lista 1,61 (6.485), a Albanska koalicija Jednoglasno 1,16 posto (4.675).

Hrvatska građanska inicijativa je osvojila 0,27 (1.101), a Hrvatska reformska stranka 0,13 odsto, odnosno 525 glasova, i one po ovim rezultatima DIK-a nisu prešle cenzus.

Glasalo je 76,68 posto upisanih birača, od čega je bilo 403.642 važećih glasačkih listića.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.