Region

Stari most zasijao u zlatnoj boji kao znak podrške djeci oboljeloj od raka

Stari most u Mostaru večeras je zasijao u zlatnoj boji i tako se pridružio kampanji Zlatni septembar i podizanju svijesti o raku kod djece.

Benjaminu Špagi iz Mostara (22) leukemija je dijagnosticirana u martu 2016. godine.

Benjamin Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)Benjamin Špago (Foto: G. Š./Klix.ba)


“Od tada sam prošao trnovit put. Sedam mjeseci intenzivnog bolničkog liječenja, a potom 18 mjeseci kućnog liječenja tabletama“, kaže Benjamin za Klix.ba.

Najteže mu je pala odvojenost od porodice i prijatelja, a potom i gubitak kose. Bio je, kako kaže, među prvim stanovnicima Roditeljske kuće u Sarajevu, a sada i sam pomaže onima koji prolaze težak put kojim je i sam išao.

Ističe da je cilj Zlatnog septembra upravo podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

Foto: G. Š./Klix.baFoto: G. Š./Klix.baPrema podacima Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”, troje od četvero djece preživi rak. Ovog zlatnog septembra govorit će se o borbi koja se nastavlja, o životu poslije raka.

Uz Stari most u Mostaru zlatnom bojom osvijetljeni su Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i zgrada Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzli i Kapetanova kula u Bihaću.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.