Sport

Nijemci o Salihamidžiću: Preživio rat u BiH, došao autobusom i postao legenda

U Sarajevu su se već od 6. aprila vodile borbe. Aerodrom je već u rukama srpske vojske, a u Bradini između Konjica i Sarajeva Salihamidžić je proveo četiri sata dok nije stigla potvrda iz FS Jugoslavije da je poziv koji je držao u rukama pravovaljan

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Hasan Salihamidžić (43) danas je sportski direktor evropskog prvaka Bayerna sa sjajnom karijerom iza sebe, a igrao je još za Hamburg, Juventus i Wolfsburg.


Njemački Spox tom je prilikom objavio prigodnu priču o Salihamidžiću, čiji su i život i karijera filmska, hollywoodska priča o borbi za opstanak, o dokazivanju u zemlji u koju je došao kao autsajder.

Salihamidžić je, uz Vahida Halilhodžića, najveći nogometni stručnjak iz Jablanice, koju je napustio u vihoru rata početkom devedesetih. Zatekao ga je dok je boravio u Beogradu, na pripremama kadetske reprezentacije Jugoslavije. Morao se pojaviti 1. maja, a Hasana je otac Ahmed sa saigračem iz mostarskog Veleža Vedranom Pelićem 30. aprila dovezao na sarajevski aerodrom na let za Beograd.

U Sarajevu su se već od 6. aprila vodile borbe. Aerodrom je već u rukama srpske vojske, a u Bradini između Konjica i Sarajeva Salihamidžić je na kontrolnoj tački proveo četiri sata dok nije stigla potvrda iz FS Jugoslavije da je poziv koji je držao u rukama pravovaljan. Taj let 30. aprila bio je posljednji redovni putnički između Sarajeva i Beograda.


Salihamidžić se više nije mogao vratiti, sedmicama je trenirao u Crvenoj zvezdi čekajući da se situacija promijeni. Ali rat je tek počinjao i nije mu preostalo ništa drugo nego okolnim putem, preko Mađarske, Slovenije i Hrvatske vratiti se u Jablanicu. Dva dana putovao je u rodni kraj, gdje ga ništa dobro nije čekalo. Imao je petnaest godina, radio je kao konobar, a otac Ahmed očajnički je po Evropi zvao i tražio klub u kojem bi mogao udomiti sina i tako ga spasiti od najgoreg.

– Otac nije želio da svoj talent trošim s puškom u ruci – rekao je jednom Hasan Salihamidžić.

Uz velike napore i uvjeravanja Ahmeda Halilhodžića (rođaka trenera Vahida), javio se Hamburg i ponudio mu ugovor. Tri mjeseca čekao je Braco papire da može napustiti BiH, a kad su napokon stigli, otac ga je autom poslao za Split, gdje je onda sjeo na autobus za Hamburg. Na stanici ga je trebala čekati Ahmedova supruga, ali nije se pojavila. Braco je sjeo u kafić i jedva izgovorio: “Bitte limonade!” Shvativši o čemu je riječ, konobar mu je rekao: “Pa reci na našem, brate!”.

– Otac me prvo morao automobilom odvesti do Hrvatske. Odatle su autobusi išli za Njemačku, ja sam sjedio u autobusu koji je išao za Dortmund. Na granici ste uvijek morali drhtati, imali smo sreće i uspjeli smo se probiti – rekao je Salihamidžić i dodao:

– U nekom sam trenutku stigao u Dortmund i odatle sam vozom otišao do Hamburga. Imao sam samo torbu i nešto novca. Nisam znao šta očekivati.

I tako je počela borba, ne samo za karijeru, nego i za pristojan život. Nije mogao pasti u bolje ruke kad mu je trener u HSV-u postao Felix Magath. Nakon tri godine probijanja debitirao je za prvu ekipu HSV-a i ostao do 1998. Bio je silno uporan, posvećen nogometu iako ga je ljubav umalo došla glave. U maju 1997., žureći se s treninga na sastanak s djevojkom, u posuđenom BMW kabrioletu doživio je saobraćajnu nesreću u kojoj je čudom ostao živ. Izgubio je kontrolu nad vozilom, odletio u zid obližnje porodične kuće te se zaustavio tek u dnevnom boravku!

“Tri vojske” vatrogasaca izvlačile su ga iz olupine, a vlasnica kuće završila je u bolnici – od šoka! Salihamidžić je ostao čitav, a 1998. prešao je u redove Bayerna koji je nakon izgubljene utrke za naslov protiv Kaiserslauterna za trenera doveo autora zlatne ere Borussije Dortmund Ottmara Hitzfelda. Došli su zajedno i – pokorili svijet. Braco Salihamidžić bio je neizostavan kotačić u zvijezdama krcatom sastavu (Elber, Effenberg, Scholl, Kahn, Lizarazu, a prije još i Matthäus i Basler). Svi su imali neke svoje mušice, jedino Braco nije prigovarao, već je sve izvršavao kao najodaniji vojnik čeličnog Ottmara.

A koje su Salihamidžićeve kvalifikacije osim što je Bayernova igračka legenda? Još je veća Matthäus pa on ne može ni prići Allianz Areni. Osim što govori pet jezika (bosanski, njemački, italijanski, španski i engleski), Salihamidžić je nakon igračke karijere postigao fenomenalan uspjeh uloživši s još nekoliko bivših zvijezda u proizvodnju figurica nogometnih asova, prije svih Bayerna.

A možda su čelnici Bayerna kod Salihamidžića cijenili još jednu osobinu – sa svojom Esther, Njemicom španskih korijena, već je 25 godina!

– Volimo se i pazimo. I ono što je najvažnije: vjerujemo jedno drugome – rekao je u jednom intervjuu Salihamidžić o supruzi Esther s kojom je 2004. prošao pravu dramu na Maldivima, na godišnjem odmoru. Na idiličnoj destinaciji našli su se baš u vrijeme zastrašujućeg tsunamija prouzročenog žestokim potresom (9,1-9,3 po Richteru) s epicentrom u Indijskom oceanu.

– Sjedili smo za doručkom kad je naletio divovski val i odjednom smo se do vrata našli u vodi. Na vrijeme smo na ramena stavili naše dvoje djece i sklonili se na sigurniju stranu otoka… – kazao je poslije smirenošću čovjeka koji je već gledao smrti u oči mnogo prije, u svojoj domovini.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.