Region

Potpisan sporazum normalizacije odnosa između Kosova i Srbije!

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas u Bijeloj kući da su se “Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose” i pozdravio, kako je naveo “ogoman pomak”, postignut više od decenije.

Trump je, govoreći u Ovalnoj sobi pred sastanak sa najvišim zvaničnicima dvije zemlje, rekao da se Srbija saglasila da premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, a da su se “Kosovo i Izrael dogovorili da normalizuju odnose i uspostave diplomatske veze”, javio je Tanjug.Predsjednik Kosova Hashim Thaci na svom nalogu na Twitteru pozdravio je potpisivanje ekonomskog sporazuma sa Srbijom.

Zahvalio se Bijeloj kući, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovom specijalnom savjetniku Richardu Grennellu za liderstvo u tom procesu.

“Kosovo će sada nastaviti da radi na ekonomskom razvoju, radnim mjestima i daljnjoj domaćoj i međunarodnoj konsolidaciji”, napisao je Thaci na svom nalogu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti danas su u Bijeloj kući u Washingtonu, uz prisustvo američkog predsjednik Donalda Trumpa, potpisali ekonomski sporazum između dvije zemlje, nakon dvodnevnih pregovora u kojima su učestvovali i savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien i specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Richard Grenell.

Kako je rekao Trumpov asistent, prenosi Tanjug, “Srbija i Kosovo su postigli dogovor o ekonomskoj normalizaciji”.

U Ovalnoj sobi, koja je kancelarija američkog predsjednika, postavljena su dodatna dva stola za kojim su sjedili, svako na svojoj strani, Vučić i Hoti, a u sredini šef američke države.Nakon potpisivanja dokumenta Vučić i Hoti su “svoj” primjerak prosljeđivali Trumpu, koji je na sporazum stavljao svoj potpis.

Potpisivanje je trebalo početi u 17 sati po srednjoevropskom vremenu, no, ceremonija je kasnila.

Tanjug je javio da je kosovska delegacija stigla u Bijelu kuću nakon izvjesnog kašnjenja.

„Očekujemo samo dobre ponude od Bijele kuće“, rekao je Hoti, prenosi Klan Kosova.

Prema tvrdnjama Tanjuga, koji se poziva na albanske medije, Trumpov susret sa Vučićem i Hotijem kasni zbog upozorenja Ramusha Haradinaja Hotiju da ne potpisuje sporazum, pošto ga njegova partija, članica vladajuće koalicije na Kosovu, neće podržati.

Portal Lajmi.net navodi da će Kosovo i Srbija potpisati sporazum sa SAD-om, a ne između sebe.

Hoti je najavio obraćanje u 19 sati, gdje bi trebao objasniti sporazum.

Problem Gazivoda
Prije toga, pojedini kosovski i srbijanski mediji su pisali o nesuglasicama unutar kosovske delegacije.

Prištinski list Gazeta Express javio je da je bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj od Avdullaha Hotija tražio da odbije sporazum, jer, nije zadovoljan dijelovima koji se odnosi na jezero Gazivode, moratorij od godinu na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, te „mini-Schengen“.

Dugogodišnji spor na Gazivodama odnosi se na hidrocentralu od koje sav prihod sada ide u Prištinu, zbog čega srbijanska strana negoduje.
Gazivode, vodeni dio granice Kosova i Srbije, zalaze 9,2 kilometra na kosovsku, a 2,7 kilometara na srbijansku teritoriju.„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda za koje ne razumijem zašto bi bilo dio sporazuma sa Srbijom”, kazao je on.

Haradinaj je zaprijetio da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvjesna.

„Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda moja stranka i ja, koji smo dio vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on, te je podsjetio da je na zahtjev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima, kojom je bilo predviđeno međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Kasnije u petak predviđeni su odvojeni sastanci Vučića i Hotija s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Aleksandar Vučić je u četvrtak, nakon prve runde pregovora u Washingtonu, novinarima rekao da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje, što je on odbacio, javila je Hina.

Kosovski premijer nije odgovorio na pitanje je li postojao takav prijedlog, ali je naglasio kako Bijela kuća dosad nikad nije nudila štetne sporazume za Kosovo.Nesuglasice unutar kosovske delegacije
Kako je ranije javila Anadolija, Hoti je kazao da je „sve o čemu se razgovara sa Srbijom s ciljem uzajamnog priznavanja“, te da pitanje razmjene teritorija nikada nije bilo postavljeno.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani danas je izjavila da svaki sporazum između Kosova i Srbije treba proći kroz kosovski parlament.

Specijalni izaslanik Bijele kuće za pregovore između Srbije i Kosova Richard Grennell izjavio je u intervjuu za Newsmax da je Washington predstavio „neka iznenađenja” u pregovorima, ali i da smatra da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena.


Grennell je naveo da ono što je Bijela kuća pokušala jeste da dvije strane fokusira na ekonomiju i saradnju u regionu, kako bi mladi imali bolje karijere i kako bi postojala nada da ostanu, žive i rade u regionu.

Dodao je i to da od dvije delegacije neće prihvatiti „ne“ kao odgovor.

U saopćenju Bijele kuće, objavljenom u četvrtak kasno navečer po lokalnom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu ili šta će taj sporazum sadržati, javio je Glas Amerike.Televizija Klan Kosova iz Prištine javila je u četvrtak navečer da se u Washingtonu očekuje potpisivanje ekonomskog sporazuma između Srbije i Kosova, koji ne uključuje međusobno priznavanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Preuzeli sa portala: Sandžakapress.net

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.