Zanimljivosti

Snimljen i drugi kit na Jadranu, istraživači veličanstveni prizor snimali dronom

U uspješnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ispred Starigrada-Paklenice dronom su snimili veličanstvenog kita.Kratko su proučili ovu životinju, a utvrdili su i da se radi o drugoj jedinci, a ne onoj koja je snimljena ranije ovog mjeseca.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren, piše Institut Plavi svijet.

Fotografije su potvrdile dojave građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. septembra, na ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom augusta, već da je riječ o drugom kitu.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.