Region

Mitropolit Mihailo: Bošnjaci i Crnogorci nemaju rezervnu državu, moraće zajedno da se brane

Mitropolit Mihailo, vrhovni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve zabrinut je za situaciju u Crnoj Gori. U intervjuu za agenciju Novinsku agenciju Patria govorio je o onome što slijedi nakon izbora u Crnoj Gori.

“Bošnjaci kao i Crnogorci nemaju drugu rezervnu državu i moraće zajedno da se brane. Ne smijemo dozvoliti novu Srebrenicu, niti da nam se ponovi tragedija iz 1918.godine. Dobro se sjećam svetosavske poruke upućene Crnogorcima 1999. godine i mene kao mitropolitu: ‘Crnogorci braćo mrska, sudiće vi kama srpska’. Slična je i ona od prije nekoliko dana u Pljevljima: ‘Ko je drugi, ja sam prvi da pijemo turske krvi’.
Na kraju ističem, da za sve eventualne izazove i nerede snose odgovornost Krivokapić, Dritan Abazović i Aleksa Bečić. Njihovi glasači su nosili transparente s uvredljivim natpisima uperenim protiv međuvjerskoga i međunacionalnoga mira i ljubavi, Crne Gore i Crnogoraca, i pisali poruke mržnje uperene protiv muslimana”, poručio j emitropolit Mihailo.

Mitropolit je objasnio stvarne ciljeve prosrpske politike u Crnoj Gori.

“Ovdje ne radi samo o pitanju crkvene imovine, i ne samo o izlasku na Jadransko more, već i o poništenju referenduma, i dovođenja Crne Gore u status srpske kolonije. To bjelodano tvrdi srpski patrijarh Irinej, koji izjavljuje da Srbija treba da prigrli još dvije srpske države i to Republiku Srpsku iz Bosne kao drugu srpsku državu i Crnu Goru kao srpsku republiku. Taj trio, kako oni kažu ‘srpskih zemalja’ bi predstavljao ostvarenje njihovog imperijalnog političkog programa. Možda će im u tome pomoći i novi savez Krivokapića, Bečića i Abazovića koji je izabrao da bude neprijatelj Crne Gore i građanske države. Žao mi je što će ovaj mladić među Srbima politički sagorjeti. Nije mi jasno kako je mogao izjaviti da su Srbi u Crnoj Gori ugroženi što nije tačno, kao što nije tačno ni da je ugrožena Srpska Mitropolija u Crnoj Gori”.

Izvor: Agencija Patria

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.