Svijet

Ambasador BiH u Norveškoj: Registrujte se za izbore, odlučujete o sudbini Mostara

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević uputio je poziv Mostarkama i Mostarcima u dijaspori da se registruju za lokalne izbor u decembru.
Makarevićev poziv prenosimo u nastavku:

– Drage Mostarke, dragi Mostarci,

Svjesni smo činjenice da sam proces registracije za Izbore u Mostaru traje do 6. oktobra 2020. Također smo svjesni toga da znatan broj Mostaraca živi u Norveškoj.

Mi svi imamo obavezu uporno insisitirati na bitnosti glasanja prije svega kao osnovnog mehanizma svih demokratskih društava.

Najgora stvar koja se može uraditi je da se bojkotiraju izbori. To po nekoj logici znači i da se sam sebe derogira, a držimo li se pretpostavke da smo bh. patrioti onda apsolutno nema logike bojkotirati izbore i to u gradu u kojemu stanovnici punih 12 godina nisu imali demokratsko pravo da glasaju.

Treba naglasiti da je jedna izuzetno povolja okolnost da raseljeni Mostarci mogu preko DKP-ova diljem svijeta utjecati na sudbinu svog grada putem ovih dugo očekivanih izbora.

Mislim da nije potrebno naglašavati koliko je Mostar bitan grad za BiH kako kulturološki tako i historijski te na svaki drugi mogući način.

Grad koga su uvijek krasili epiteti kao liberalnog, otvorenog za sve svoje građane svih nacionalnosti i vjerskih ubjeđenja.

Takav Mostar koga mi svi volimo i poštujemo je moguće ostvariti samo uz masovno učešće na dolazećim izborima i ako se nastupa zajednički, na jednoj zajedničkoj patriotskoj platformi.

S tim u vezi molim Mostarke i Mostarce da pogledaju link naše ambasade na kojem ce moci naći sve potrebne informacije vezane za izbore koji slijede :


https://www.bhembassy.no/index.php/ba/ambasada/novosti/62-lokalni-izbori-2020


Poštovani Mostarci koji živite van BiH, Registracija birača za Mostar traje do 6. Oktobra I to do ponoći i ovim putem vas pozivam da se registrujete i još jednom date svoj doprinos / pomoć pri registraciji birača koji imaju važeću adresu u Mostaru ili su je imali prilikom popisa 1991. godine.

Svima onima koji imaju pitanja odnosno ne posjeduju potrebne bh. dokumente koji su obligatorni za registraciju neka se jave nasoj ambasadi u Oslu, stojimo Vam na usluzi.

Također opširne informacije i asisteniciju vezanu za lokalne izbore možete dobiti preko komunikacijskog centra za dijasporu u Sarajevu :kc.dijaspora@preporod.ba

Hvala Vam unaprijed!

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.