Islam

Čovjek koji je dolazio prije mujezinaPriču o čovjeku koji je uvijek dolazio u mesdžid prije ezana, iako on nije mujezin, mi je ispričao prijatelj koji je imam mesdžida.
Ali njegov razlog je predivan!
On kaže: “Ezan je podsjetnik onima koji nisu svjesni namaskih vremena i ne želim da me Allah zatekne u vrijeme namaza među onima koji su nesvjesni namaskog vremena i potreban im je podsjetnik!
Volim da me Allah uvijek vidi tamo kada me On pozove, a ne da čeka na odgovor! Nisam siguran kako da izrazim svoje osjećaje i misli u vezi ovoga, jer je teško!”

☆ Koliko puta me je Allah pozivao, ali nije bilo odgovora! Spavao sam, igrao igrice, bio sam u restoranu, gledao, učio, bio u trgovačkom centru, na zabavi, navijao za svoj tim, ili jednostavnije rečeno nikad mi nije palo na pamet niti sam bio svjestan. Njegov odgovor me je postidio i motivisao da budem svjesniji namaskog vremena i da ne dolazim na vrijeme nego prije početka vremena.
“Allahu najdraže djelo je namaz obavljen u njegovom vremenu.”
Ovaj čovjek nije od selefa koji su živjeli prije hiljadu godina, on živi danas među nama. Čak iako niste od selefa, možete biti poput njih.
☆ Ovaj čovjek me je natjerao da shvatim koliko je važno biti svjestan svoga Gospodara, šta On želi od nas, i šta On voli da vidi da radimo i kažemo u bilo kojem trenutku.
☆ Često radimo ono što je važdib i što je preporučeno, ali ovaj čovjek me podsjetio na dobra stara vremena kada se radilo ono čime se stiče Allahovo zadovoljstvo bez obzira na stepene naredbe i preporučenosti.

Velid Besjuni

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.