Svijet

Talibani pozivaju na islamski sistem vlasti u Afganistanu

U subotu ujutro (12.09.2020.) započeli su prvi direktni mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibana u glavnom gradu Katara, Dohi, s ciljem okončanja rata koji traje gotovo dvije decenije.

Tom prilikom talibani su pozvali na islamski sistem upravljanja Afganistanom u kojem će svi živjeti kao braća.

Taj poziv uputio je Mulla Abdul Ghani Baradar, zamjenik vođe talibanskog pokreta, tokom uvodne sesije direktnih afganistanskih mirovnih pregovora u Dohi.

U svom govoru, Baradar je, između ostaloga, rekao: ”Postupali smo na osnovu mirovnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i želimo da druga strana ustraje na prinicipima ovog sporazuma kako bi postigli mir. Očekivali smo da će se pregovarački proces suočiti s problemima, međutim, naša želja je da ovaj proces postepeno i strpljivo napreduje. Talibani su uvjerili Afganistance da će pregovore voditi potpuno iskreno i mi smatramo da Afganistan treba imati islamski sistem vlasti u kojem će se svi Afganistanci vidjeti i osjećati kao njegovi predstavnici i živjeti zajedno kao braća”, navodi afganistanski kanal ”TOLOnews”.

Treba naglasiti da je 29. februara (2020), glavni grad Katara, Doha, bio svjedok sporazuma između Sjedinjenih Država i talibana koji je utro put prema postupenom povlačenju SAD-a iz Afganistana i razmjeni zarobljenika.

Sporazum je predvidio puštanje oko 5.000 talibanskih zatvorenika, u zamjenu za oko 1.000 zatvorenika avganistanske vlade.

Afganistan je praktično u ratu od oktobra 2001. godine, kada je međunarodna vojna koalicija srušila talibanski režim.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.