Zdravlje i Ishrana

DA LI I ČEMU SLUŽE POJASEVI ZA DIZANJE TEGOVA

Ako vaša rutina u teretani sadrži dizanje tegova, verovatno ste nosili ili razmišljali o nošenju pojasa za dizanje tegova, kako biste sprečili bolove u leđima…

Ali, da li pojas zaista tome služi? Da li uopšte znate kako on treba da se nosi? Mi vam donosimo mišljenja stručnjaka na ovu temu i sve što treba da znate pre nego što se dohvatite pojasa.

Dakle, najveći broj ljudi koji nosi kaiš ili pojas za dizanje tegova to čini jer misle da će ih to zaštititi od povreda. Ipak, brojni stručnjaci fitnesa smatraju da ne treba da nosite ovaj pojas svaki put kada radite sa tegovima.

Sada, kada smo to rekli, moramo vam objasniti koju ulogu igra ovaj pojas u teretani i dizanju tegovima. Zapravo, oni podižu intra-abdominalni pritisak, koji vam pomaže da stabilizujete svoju kičmu kada dižete veliki teret. Mrtvo dizanje i čučnjevi su pokreti u kojima vam ovaj pojas može pomoći. Šta se smatra velikim teretom? Sve što je veće od 85 % vašeg maksimuma jednog ponavljanja.

Stabilnost je ključ za zdravlje lumbalnog dela kičme, jer se na taj način štite diskovi, mišići i zglobovi, čime se smanjuje mogućnost povrede.

Želite da probate vežbanje sa pojasom? Pa prvo morate da naučite kako da dišete da biste stvoriti intra-abdominalni pritisak. Ako ga ne možete stvoriti, imaćete problem sa stabilizacijom kičme, što dovodi do bola u leđima. Pre vežbanja, uradite vežbe disanja.

Potom, pobrinite se da vam je pojas taman i da stoji kako treba. On mora biti dovoljno uzak da ne možete provući svoju ruku između njega i vaše kože, ali morate imati dovoljno prostora da proširite svoj torzo kada duboko udišete. Pozicija kaiša je na oko 5 cm iznad karlice, tako da on poriva najveći deo vaših spinalnih i abdominalnih mišića.

Ako nosite kaiš, a ipak osećate bolove u leđima, ispratite sledeće stavke:

– pobrinite se da je vaša tehnika dizanja pravilna sa lakšim tegovima, pa se tek onda okrenite težim.

– uzmite u obzir magnezijum. Konzumacija 300 do 400 mg magnezijuma dnevno dokazano pomaže sa bolovima u leđima, jer magnezijum utiče na pravilne mišićne kontrakcije. Nedovoljni nivo magnezijuma u organizmu sprečava pravilno funkcionisanje mišićnih ćelija, što se može manifestovati kao bol.

– budite pažljivi kada se savijate. Najviše povreda donjeg dela leđa desi se sa savijanjem i rotiranjem lumbalnog dela kičme. Savijanje unapred vrši kompresiju na donji deo leđa, oštećujući taj deo, što vodi do bola.

– radite na svojim leđima. Naše kičme imaju više pršljenova sa razlogom – oni pomažu raspodelu sile niz celu kičmu. Zbog sedećih položaja u kojim provodimo najviše vremena, naša kičma ne prolazi kroz normalni asortiman pokreta. Telo vam nakon toga biva kruto, zbog čega se raspodela sile ne vrši pravilno.

– održavajte mobilnost celog tela. Ako jedan deo vašeg tela ne radi kako treba, osetićete bol u zglobovima iznad ili ispod njega. Samim tim, ukoliko jedan deo kičme postane krut, sila jednog pokreta će se manifestovati u drugom delu, obično iznad ili ispod njega. Kada god da imate priliku, posvetite neko vreme vežbanju celog svog tela zarad optimalne mobilnosti.

N.Đ.

Muskimagazin

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.