Svijet

Izraelski ubica palestinske porodice osuđen na doživotnu robiju

Ben-Uliel proglašen krivim za ubistvo bebe i njenih roditelja

Izraelski sud u ponedjeljak je osudio jevrejskog doseljenika koji je spalio do smrti palestinsku porodicu u 2015. godini na tri doživotne robije.

Centralni oblasni sud u Lodu, u blizini Tel Aviva, izrekao je desničarskom ekstremisti Amiramu Ben-Ulielu (25), po jednu kaznu doživotne robije za svakog člana porodice koga je ubio, 18-mjesečnu bebu Ali Davabshe (Dawabshe), bebinu majku Riham, i oca Sada (Saada).

Suci navode u pisanoj presudi, u čiji je uvid došla Xinhua, da su akcije Ben-Uliela „bile studiozno planirane, i proistekle su iz ekstremističke ideologije i rasizma“. Kazna je „blizu maksimalne kazne koju propisuje zakon“, navode suci.

Lokalni izraelski mediji javili su da je supruga Ben-Uliela, Orian, kazala kako njihova porodica planira uputiti žalbu izraelskom Vrhovnom sudu.

– Suci nisu tražili pravdu ili istinu. Oni su odlučiti inkriminirati mog supruga po svaku cijenu – izjavila je ona novinarima izvan sudnice.

Presuda je uslijedila nakon što je Ben-Uliel proglašen krivim za ubistvo bebe i njenih roditelja bacajući zapaljivu bombu na njihovu kuću u selu Duma.

Bebin četverogodišnji brat preživio je, ali je zadobio teške povrede.

Avaz

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.