Region

Porodice boraca iz Sirije protestovale u Sarajevu, traže povratak žena i djece

Bh. državljani čije se porodice nalaze u Siriji protestovali su danas ispred Parlamenta BiH gdje su od državnih vlasti tražili njihov povratak.

Djeca, unuci i snahe onih koji su danas protestovali u Sarajevu se nalaze u dva sirijska kampa “Al-Hol” i “Al-Roj”. Ljudi koji žive u tim kampovima svjedoče lošim uslovima, a kada imaju rijetku priliku da se čuju sa svojim porodicama iz BiH kažu kako im je ogromna želja vratiti se u domovinu.

Fatimi Galijašević iz Velike Kladuše je kćerka u Siriju otišla 2014. godine s mužem koji je vraćen i osuđen na tri i po godine zatvora. Ona je ostala tamo, gdje čeka zimu i veliku neizvjesnost da li će i ovu uspjeti da preživi.

“Vratili su djecu iz Njemačke, neka vrate i našu djecu. Oni su otišli tamo isto iz nekih razloga, ne znamo iz kojih, otišli trbuhom za kruhom iz ove države. Ona meni kaže da bi voljela samo doći pod ovo nebo i jedanput da stane pod ovo sunce”, priča Fatima Galijašević.

Porodice su ispred Parlamenta došle s transparentima, isključiv zahtjev je da im vrate najmilije iz Sirije jer ih je mnogo i bolesnih, a mnogi su i ubijeni. Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić bi trebalo da ih primi danas na razgovor, a porodice očekuju da će u potpunosti uvažiti njihove zahtjeve.

Krajem prošle godine grupa državljana Bosne i Hercegovine koji su se nalazili u kampovima u Siriji, u skladu sa ranijim zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, stigli su u Bosnu i Hercegovinu.

Šest žena i 12 djece, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo su prošli odgovarajuće provjere od strane Granične policije BiH, pružena im je neophodna pomoć, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar.

Zajedno sa ovom grupom došlo je i sedam muškaraca, koji su ratovali na strani terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a koji su predati u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.

Tada je rečeno da će Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa međunarodnim partnerima nastaviti da prati situaciju u kampovima u Siriji, gdje se nalazi još izvjestan broj žena, djece i muškaraca iz BiH.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.