Region

Ginu i bez rata: Avijacija Vojske Srbije za dvije decenije ostala bez 16 ljudi

Avio “MiG 21” srušio se jutros tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka, i tom prilikom poginule su dva pilota. Brojne su nesreće vojnih aviona i helikoptera, koji su pogađali ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije u prethodne dvije decenije, a u kojima je život izgubilo 16 ljudi.

11. april 2018.

Vojni avion “Supergaleb G-4” pao je 11. aprila 2018. godine kod Kovačice, a poginuo je pilot Robert Kaloci.

7. april 2017.

Letjelica “Supergaleb G-4” srušila se u selu Slatina kod Šapca. Poginuli piloti Nenad Ćulibrk i Dejan Pandurović.

13. mart 2015.

Pad helikoptera Mi-8 u Surčinu. Sedam žrtava.

15. novembar 2013.

Avion “Orao” pao na livadu na svega par stotina metara od centra Mrčajevaca. Ovo je treća letjelica ovog tipa koja se srušila u posljednjih pet godina.

26. septembar 2012.

Avion vojnog vazduhoplovstva tipa ”V-54 lasta”, srušio se oko 10.15 kod Nove Pazove. Pilot Goran Savić preminuo je dan kasnije.

3. jun 2010.

Avion “orao” vojnog vazduhoplovstva srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasio katapultiranjem.

7. jul 2009.

U blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa ”MIG-29”, tokom priprema za letački nastup. Pilot aviona potpukovnik Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posljedica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek koji je bio požarni u obližnjem magacinu.

24. septembar 2008.

Avion “Supergaleb G-4” pao je na aerodromu Batajnica, tokom priprema za aeromiting, a tom prilikom poginuo je pilot potpukovnik Ištvan Kanas. Srušio se oko dva minuta po polijetanju, a nesreća se dogodila prilikom izvođenja složene letačke figure.

21. maj 2008.

U Barandi kod Zrenjanina srušio se vojni avion “Orao”. Pilot, major Tomas Janik spasio se iskakanjem iz aviona. Pad aviona se dogodio prilikom rutinskog leta na visini od oko 2,5 kilometara.

20. mart 2000.

Na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona ”Utva-75”, poginuli su kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.