Islam

Koristite svoj novac za postizanje slobode umjesto kupovine skupih stvari!

Većina nas, kada razmišlja o našim budžetima razmišlja u smislu šta to sve možemo sebi priuštiti. Od automobila pa do tableta, obično novac vidimo kao sredstvo za postizanje ciljeva. Finansijski blog Afford Anything (Priuštite sebi bilo šta) predlaže da jedan od tih ciljeva treba da bude potpuni prioritet, a to je sloboda.

Iza svih trikova i šema proračuna budžeta, dva najveća finansijska cilja koja se mogu dostići su – biti nezadužen i ostvariti finansijsku neovisnost gdje oba cilja dijele zajdničku nit koja je u stvari «sloboda». Krajnji cilj bi predstavljala mogućnost da možemo ostaviti sve i živjeti svoj život kao što smo to izabrali bez činjenice da smo opterećeni finansijskim obavezama.


Kao što Afford Anything navodi:

Bogatstvo ne služi da bi posjedovali stvari, već da nam uspostavi nove prilike. Ono kupuje fleksibilnost kako bi mogli prestati raditi poslove koje mrzimo, riješiti se loših životnih situacija i zatim uroniti u nove hobije ili projekte…

Najznačajnija uloga novca u našim životima nije ta da može kupiti luksuzni automobil. Novac nam daje neovisnost. Omogućava nam da damo otkaz poslovima koje mrzimo, putujemo i posjećujemo bolesnu rodbinu po cijeloj zemlji u datom trenu.

Naravno, to zvuči lijepo, ali postoji i praktična strana. Sljedeći put kada se odlučite na veliku kupovinu , upitajte se: “Je li to vrijedno moje slobode?” Ako ste za tu kupovinu spremni ostati na trenutnom poslu ili životnoj situaciji , super! Ako niste spremni za sitnicu da se odreknete sposobnosti da promijenite svoje mišljenje ili pokušate nešto novo, onda je možda najbolje da se odreknete tog troška, barem u tom momentu.


Izvor: lifehacker.com

Za CPA preveo: Almir Čehić

cpa-bih.org

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.