Uncategorized

Klanjana dženaza majci Hadžiri Avdić kojoj je za jedan dan ubijeno pet sinova i muž u Grbavcima kod Zvornika

U Grbavcima kod Zvornika danas je klanjana dženaza majci Hadžiri Avdić koja je jedan od simbola stradanja i boli Bošnjaka Zvornika u 1992.godini, Majci Hadžiri Avdić zločinci su 21. maja 1992. godine odveli i ubili muža i petoricu sinova. Uz Havu Tatarević, Naziju Beganović i nekoliko Srebreničanki, Hadžira Avdić iz Grbavaca kod Zvornika je među najožalošćenijim majkama u našoj zemlji.

Za Hadžiru Avdić iz Grbavaca kod Zvornika u maju 1992. godine život je stao. Njeno srce iščupano je iz grudi 21. dana tog mjeseca, kada su joj zločinci iz kuće odveli muža Halču i petoricu sinova i nešto kasnije ih, ispostavit će se, ubili u Karakaju.

Kobnog datuma, u ničim izazvanom napadu i bez ikakvog otpora, srpske paravojne jedinice ubile su i odvele u zatočeništvo više od 80 mještana Grbavaca, što je činilo petinu sela. Tijela gotovo svih, uključujući Hadžirine sinove i muža, nađena su u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob u naselju Glumina.

Klanjana dženaza majci Hadžiri Avdić kojoj je za jedan dan ubijeno pet sinova i muž u Grbavcima kod Zvornika
Majka Hadžira Avdić
– Ja sam dan nakon što su odvedeni krenula s još jednom ženom prema Zvorniku. Zaustavili su nas na prvoj barikadi i rekli da se vratimo kući, a da će njih pustiti nakon što ih ispitaju. Nisam mogla vjerovati da mogu pobiti nedužnu djecu, jer su dvojica mojih sinova bila maloljetna, a najmlađi Advir imao je samo 14 godina – govorila je Hadžira prije nekoliko godina.

Majka Hadžira Avdić izgubila je supruga Halču (1949.) i sinove Mefaila (1967.), Naila (1970.), Ismaila (1972.) Mevludina (1975.) i Advira (1978.).

Od nekada brojnog potomstva u porodici Avdić ostale su žive samo dvije kćerke najstarijeg Hadžirinog sina Mefaila, tada sedmogodišnja Edina i petogodišnja Almedina, koje su sada udate i imaju svoje porodice.

Grbavci su među naseljima s najvećim stepenom stradanja u BiH. Ubijani su i odvođeni i starci, žene i djeca. Iako su vođene razne istrage, još uvijek niko od nalogodavaca i izvršilaca teških zločina u ovom mjestu nije procesuiran.

U 2020.godini obilježena je godišnjica zločina nad mještanima Grbavaca, a i tada je skrenuta pažnja na stradanje familije Avdić u ovom naselju. Detaljnije o zločinu u Grbavcima i razmjerama stradanja Bošnjaka u ovom naselju podsjetite se klikom na link u nastavku iz-porodice-avdic-ubijen-safet-njegova-tri-sina-njegovih-pet-unuka-brat-devet-rodaka-foto/

(Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.