Region

Ramiz Salkić traži ostavku direktorice koja je kaznila učenicu jer je slavila Dan državnosti

Učenici bošnjačke nacionalnosti Osnovne škole “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja je smanjeno vladanje zbog odsustva s pet časova na Dan državnosti BiH. Zbog toga je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić direktoricu pozvao na ostavku.

“Pozivam direktoricu škole Mevlidu Dervišefendić da kao jedini mogući odgovor u ovoj situaciji podnese ostavku, javno se izvini Lamiji Huskić, njenoj porodici i svim patriotama ove zemlje. Njen postupak je za svaku osudu i prezir, ostavka bi donekle ublažila gorak okus kod Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine da i pored svega učinjenog našem narodu i onoga što se danas čini od vlasti u ovom entitetu postoje Bošnjaci koji su spremni slijepo služiti tom sistemu”, rekao je on.

SKANDAL U OSNOVNOJ ŠKOLI14h 50m
Direktorica škole kod Doboja kaznila učenicu jer za Dan državnosti nije došla u školu


Kaže da je primjer kažnjavanja učenice zbog obilježavanja Dana državnosti BiH samo jedan od niza apsurda koji se dešavaju u domovini.

“Apsurd je još i veći jer dolazi od direktorice koja je Bošnjakinja, ali očito u službi sistema koji negira i ne prihvata važeće zakone u ovoj zemlji. Biti u službi sistema koji provodi diskriminaciju vašeg naroda, sistema koji veliča ratne zločince koji su počinili zločin nad vašim narodom u službi sistema koji negira genocid počinjen nad vašim narodom je najveće poniženje koje svaki pojedinac može sebi dozvoliti”, kazao je Salkić.

Navodi još da ova direktorica nije jedini primjer moralnog sunovrata Bošnjaka u ovom entitetu, no sve one koji stoje uspravno pozvao je da još više podignu glavu i “odreknu se podaničkog odnosa prema onima koji rade protiv jedine nam domovine BiH i koji provode diskriminaciju našeg naroda sa ciljem mirnodopskog programa i ostvarenja ratnih ciljeva”.

“Naša srca, naše misli i naša podrška trebaju biti i vjerujem da jesu sa Lamijom Huskić, njenom porodicom i svim čestitim građanima koji nisu spremni biti podanici sistema već služiti svojoj domovini. Naši preci, mi, naša djeca i njihovi potomci moramo biti spremni da se borimo za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu jer historija nas uči da je naša domovina imala u prošlosti, danas ih ima i imaće u budućnosti svoje neprijatelje”, rekao je potpredsjednik RS-a.


Pozvao je i OHR i OSCE da poduzmu korake na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu jer diskriminacija znači direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Obrazovni sistem u ovom entitetu je u potpunosti pravoslaviziran, škole nose nazive po pravoslavnom svešteniku Svetom Savi, sve škole slave pravoslavnu slavu Sveti Sava, učenicima se dodjeljuje nagrada Sveti Sava, ovako pravoslaviziran obrazovni sistem ostavlja dugotrajne posljedice na učesnike u obrazovnom procesu koji nisu Srbi pravoslavci”, rekao je Salkić.

Klix.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.