Region

Turski AFAD poslao 100 stambenih kontejnera za zemljotresom pogođenu Hrvatsku
Istanbul
Uprava za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) poslala je 100 stambenih kontejnera za potrebe zemljotresom pogođenih porodica u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o pomoći koju Turska šalje Hrvatskoj nakon razornog zemljotresa jačine 6,3 stepena po Richteru koji je 29. decembra prošle godine pogodio Petrinju i susjedne regije.

Kontejnerske kućice su na brodu zaplovile iz istanbulske luke Pendik i plove ka italijanskom Trstu, odakle će biti prebačene u Zagreb i to uz saradnju članica Međunarodnog udruženja prijevoznika (UND) i DFDS Ro-Ro Lojistika.

Predsjednik Izvršnog odbora UND-a Alper Ozel istakao je kako Turska poznaje bol nakon zemljotresa i da iz te solidarnosti suosjeća i dijeli bol sa Hrvatskom.

“AFAD pruža ruku prijateljstva i šalje ove kontejnere našoj braći u Hrvatskoj. Članice našeg udruženja su omogućila i transport u kojem učestvuje više od 50 vozila. Pozdravljamo narod Hrvatske i želimo im brz oporavak. Turska će uvijek biti uz vas“, poručio je Ozel.

I predsjednik Upravnog odbora UND-a Cetin Nuhoglu je ranije u pisanom saopćenju istakao kako su pomoć i njen transport organizirani u saradnji sa resornim ministarstvima i institucijama Turske.

Naglasivši važnost logističkog sektora u svim oblastima života, Nuhoglu je kazao kako firme članice tog udruženja sarađuju sa Crvenim polumjesecom i kako dopremaju pomoć na poprišta zemljotresa unutar i izvan Turske.

Čelnik turske poslovnice unutar DFDS mediteranske mreže Arif Akkoz je istakao da je čast učestvovati u tako humanom činu slanja pomoći ljudima koje je pogodio zemljotres

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.