Svijet

Haos u Washingtonu: Jedna žena upucana, aktivirana Nacionalna garda (VIDEO)

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu

Stotine pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se u srijedu s policijom tokom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Kapitola.


Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu. Zastupnike i novinare evakuiraju iz zgrade, rečeno im je da stave plinske maske. U zgradi Kongresa su viđeni i naoružani ljudi u civilu pa je policija upotrijebila suzavac.

Više guvernera aktiviralo je snage koje šalju prema Washingtonu.

Glasnogovornica Bijele kuće objavila da je vojska, po naređenju predsjednika Trumpa, na putu prema Capitolu.

Jedna žena je u kritičnom stanju nakon što je upucana na Kapitolu, javlja CNN. Nacionalna garda je poslana kako bi protjerala demonstrante iz zgrade. Brojni pripadnici sigurnosnih službi su povrijeđeni, a vozila hitne pomoći prevoze ih prema najbližim bolnicama prema prioritetima.

Pripadnici službi bezbjednosti su uperili oružje na protestante koji namjeravaju ući i u dvoranu gdje su zasjedanja. Vrata od dvorane su zabarakadirana iznutra.

Washington Post“ izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Kapitol evakuisane zbog napetosti. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova, samo nekoliko minuta prije nego što su delegati trebali sastati na rijetkoj zajedničkoj sjednici.

Na Twitteru se oglasio Donald Trump, koji nije osudio haos koji su stvorili njegovi pristalice.

– Molim vas, dajte podršku našoj policiji na Kapitolu i našim snagama reda. Oni su istinski na stani naže zemlje. Ostanite mirni, napisao je Trump.

Gradonačelnik Washingtona proglasio policijski sat od 18 sati po lokalnom vremenu u jeku nereda Trumpovih pristalica.

Nakon sastanak pro forme biće proglašen novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a to je Joe Biden, koji je pobijedio na izborima održanim 3. novembra prošle godine. Istina sastanak bi mogao potrajati, jer su neki republikanci u Zastupničkom domu i Senatu iznijeli prigovore…

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.