Svijet

Nastavnici volonteri izgradili školu u Siriji za 300 djece izbjeglica

Grupa nastavnika volontera u sjeverozapadnom dijelu Sirije izgradila je školu za oko 300 djece izbjeglica.

Uprkos ratu koji se vodi u Siriji djeca imaju obrazovanje zahvaljujući volji i naporima njihovih nastavnika koji volonterski obavljaju svoj posao. Djeca dolaze u školu iz okolnih kampova nakon što su mjesecima bila uskraćena za obrazovanje.

“Kad smo stigli, nije bilo ničega pa ni škola. Zahvaljujući naporima nastavnika i dobročinitelja, podignuti su šatori i krenuli smo na nastavu”, rekla je jedna djevojčica.

https://twitter.com/trtworld/status/1346723432013193216?s=20

“U početku smo podučavali djecu kod kuće. Svaki nastavnik bi vodio kući određen broj djece. Nakon što smo podigli šatore, stvari su se promijenile, Radimo u dvije smjene, ponekad u tri. Svojim naporima smo napravili malu školu koristeći kamenje i cigle”, kazao je jedan od nastavnika.

Škola ima četiri učionice i dnevno može primiti 300 učenika. Ipak, objekt nije adekvatno opremljen za surove zimske uvjete.

“Treba nam mnogo toga, škola je tek napravljena od kamena, treba nam uređenje zidova i podova. Također, trebaju nam knjige i grijanje. Iskreno govoreći, treba nam prava škola”, dodao je nastavnik.

Ipak, i ovakva škola je bolja od nikakve jer pruža osjećaj normalnog života. Pored toga, situacija je ozbiljna, a ako ne bude međunarodne pomoći u obrazovanju, postoji rizik da će ova djeca postati dio izgubljene generacije, javlja TRT.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.