Islam

Ako im nećete pomoći, nemojte ih barem prezirati i ponižavati

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Bila je hladna zimska noć. Ledena kiša je neprestalno padala i ljudi su se užurbano kretali ulicom kako bi se što prije sklonili od kiše. Neki od njih nosili su kišobrane kako bi se zaštitili od kiše, a neki su opet na sebi imali kišne kabanice.

U toj hladnoj noći i po takvom nevremenu, pored puta je, poput kipa, nepomično stajao jedan čovjek.

Na sebi je imao staru i otrcanu odjeću. Pogled mu je bio negdje odlutao, a krupne i tople suze slijevale su se niz njegovo lice i grijale mu obraze.

Jedan od prolaznika pogledao ga je i cinično upitao: “Imaš li bolju odjeću? Ako imaš, što je nisi obukao!?”

Zatim je stavio ruku u kožnu torbicu u kojoj se, pored drugih stvari, nalazio i njegov novac, a zatim oholo i drsko rekao čovjeku: ”Želiš li možda nešto?”

Čovjek je mirno odgovorio: ”Želim da se što prije udaljiš od mene, da te ne gledam.”

Oholom prolazniku nije preostalo ništa drugo nego da se udalji, mrmljajući i izgovarajući psovke upućene čovjeku koji se smrzavao na kiši.

Ulica je ubrzo postala pusta. Ostao je samo onaj čovjek u svom trošnom odijelu. Pošto mu je dodijalo stajati, sjeo je na mokru zemlju i čekao da kiša prestane. Zatim je otišao u obližnji hotel. Prišao mu je recepcionar i rekao mu: ”Ne možete ovdje sjediti. Ovdje je zabranjeno prosjačenje.”

Tada ga je čovjek pogledao pogledom punim srdžbe, a zatim je iz trošnog kaputa izvadio ključ na kojem je pisalo: 1b. To je ključ od najboljeg i najluksuznijeg apartmana čije sobe gledaju na rijeku. Krenuo je prema stepenicama, a zatim se okrenuo recepcionaru, rekavši mu: ”Izaći ću za pola sata. Hoćeš li mi pripremiti moj Rolls-Royce?”

Recepcionar je bio zapanjen. ”Ko je ovaj čovjek?” – pitao se u sebi – ”Čak i čistaći nose bolju odjeću od njega, a odjednom mi spominje Rolls-Royce.”

Nakon pola sata on je napustio svoju hotelsku sobu i pred recepcijom hotela pojavio se potpuno drugi čovjek. Na sebi je imao luksuzno odijelo, a lijepo namještena i svezana kravata te izglanjcane cipele odavale su gospodske manire maloprijašnjeg prosjaka. Recepcionar je još uvijek bio zbunjen.

Čovjek je izašao i sjeo u svoj Rolls-Royce, a zatim je zovnuo recepcionara i upitao ga: ”Kolika ti je plata?”

Recepcionar: ”2.000 dolara.”

Čovjek: ”Je li ti to dovoljno?”

Recepcionar: ”Ne baš, gospodine.”

Čovjek: ”Da li bi volio da ti se poveća plata?”

Recepcionar: ”A ko ne bi volio, gospodine.”

Čovjek: ”Zar ovdje nije zabranjeno prosjačenje?!”

Recepcionar je postiđeno odgovorio: ”Da, gospodine.”

Čovjek: ”Teško vama! Rangirate ljude prema novcu i bogatstvu. Ja svake zime pokašavam da doživim i iskusim osjećaj siromaha, pa obučem trošnu odjeću i izađem na ulicu poput beskućnika, kako bih na vlastitoj koži osjetio patnju siromaha.

Stoga, tebi i onima poput tebe, mogu samo kazati: ‘Teško vama, bijednici!’ Ko nema novca, on po vama nema ni poštovanja. Kao da je sramota biti siromašan. Ako im nećete pomoći, nemojte ih barem prezirati i ponižavati.”

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.