Svijet

Erdogan: Cilj nam je da u narednih pet godina postignemo proizvodnju 100 tona zlata

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da njegova zemlja želi povećati proizvodnju zlata na 100 tona godišnje u roku od pet godina. On je rekao da je Turska prošle godine zabilježila rekord u povijesti republike u proizvodnji zlata. Istaknuo je da je turska proizvodnja zlata dosegla 42 tone, što znači 2,4 milijarde dolara u privredi zemlje.

Turska je nedavno otkrila veliko nalazište zlata zlata u turskom gradu Sogut na sjeverozapadu Anadolije. Zlato je otkrio Fahretin Pojraz, koji vodi poljoprivredne kreditne zadruge Turske i vlasnik je firme za proizvodnju đubriva „Gubretas“, objavili su turski mediji.

– Pričamo o zlatu u vrijednosti od skoro šest milijardi dolara. U roku od dvije godine izvući ćemo prvo zlato što će značajno uticati na tursku ekonomiju – rekao je Pojraz, prenose turski mediji.

Poslije te vijesti, dionice firme čiji je vlasnik porasle su za deset posto.

Zlatna groznica ozbiljno potresa Tursku, pošto najnovije studije procjenjuju da je riječ o malom dijelu skrivenih rezervi zlata.

Inače, nalazište zlata je locirano u blizini mjesta na kom je sahranjen Ertugrul, otac osnivača Osmanskog carstva Osmana Prvog

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.