Svijet

Turska humanitarna organizacija IHH izgradila 14.000 kuća u Siriji prošle godine

Turska humanitarna organizacija IHH u 2020. godini sagradila je 14.000 kuća za Sirijce koji su živjeli u očajnim uslovima zbog dugotrajnog građanskog rata, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Selim Tosun, menadžer za medije IHH-a za Siriju.

Zahvaljujući projektima humanitarne organizacije sa sjedištem u Istanbulu (IHH), hiljade porodica dobile su priliku živjeti u toplim kućama, a ne u improviziranim šatorima.

Već je predano ukupno 14.000 kuća, dok se nastavlja izgradnja 6.000 kuća od armiranog betona, rekao je u četvrtak Selim Tosun.

“Topli domovi pruženi su hiljadama porodica u 39 različitih područja”, rekao je Tosun dodajući kako su aktivni u regiji “kako bi zaliječili rane žrtava rata”.

Ova organizacija ulaže napore od izbijanja rata u zemlji na Bliskom istoku 2011. godine kako bi Sirijcima pružila hranu, zdravstvene usluge, skloništa i obrazovanje.

“Otvorili smo dva univerziteta, 40 škola, šest vrtića, školu za babice i rehabilitacioni centar”, rekao je Tosun i dodao da se u tim se školama obrazuje čak 15.000 učenika.

Naglašavajući potrebu za zdravstvenim uslugama u regiji, rekao je da je IHH do danas uspostavila 11 medicinskih ustanova, 44 doma zdravlja i tri centra za proteze.

“Redovno podržavamo i 23 regionalne bolnice”, rekao je Tosun.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.