Islam

Vodi računa o svom izgledu

Moja supruga zna koliko uljepšavanje ostavlja velik i snažan utjecaj na srce njenog muža i koliko je čini njemu sve dražom i dražom. Zato njena odjeća, njen miris i njena čistoća odaju sliku žene koja poklanja veliku pažnju rim stvarima. Ona također zna da uljepšavanje ima veoma značajnu ulogu u očuvanju kreposti njenog muža, njegovom zadovoljstvu i željom za njom, a također u velikoj mjeri održava se i na lijep bračni život, te čvrstinu obruča ljubavi, naklonosti i inttimnosti.

Nećemo pogriješiti ako kažemo da u najvažnije uzroke muževe antipatije prema supruzi i pojave međusobnih nesuglasica spada zapostavljanje uljepšavanja žene pred mužem- a on ima najveće pravo na uživanje u tome. Šta više, dešava se da prođu dani i noći dok se neka žena pred svojim mužem pojavi lijepog i privlačnog izgleda. Stvar zna biti daleko ružnija kada žena mužu ne dopušta da uživa u lijepoj odjeći, mirisu i kozmetici koju kupuje njegovim novcem ostavljajući to za svečane prilike kako bi se pred društvom isticala po svom šarmantnom izgledu. Drugi, pak, s nestrpljenjem iščekuju nekakva svečana dešavanja kako bi, kradući poglede, mogli uživati u ženinim ukrasima i otmjenom izgledu. Kod drugih situacija zna biti daleko složenija tako da sami izmišljaju različite prigode kako bi suprugu vidjeli u njenim ukrasima.

Ovo je, bez imalo sumnje, nepravda koju ženu nanosi svome mužu i nedovoljan respekt njegovih prava, čime polahko ali sigurno potkopava svoju bračnu sreću. Zbog toga se muž sve manje osvrće na svoju suprugu, a njegova želja za njom postaje sve slabija. Ovakvo suprugino ponašanje može dovesti do toga da njen muž padne i u grijeh gledajući u druge žene, ili da počne razmišljsti o braku s drugom ženom koja će razumjeti njegove emocije, zadovoljiti njegove prohtjeve i biti ukras za njegovo oko.

Može se desiti da čovjek upravo iz ovog razloga oženi drugu ženu, a prva tek tada shvati da se treba uljepšati i dotjerati. Kada je muž ugleda u takvom stanju, zbunjen zbog dva potpuno različita izgleda, pomisli da je ušao kod njemu strane nepoznate žene. Zbuni ga sva ta njena šarmantnost i elegancija za koju je mislio da je njegova žena ne posjeduje. Tada je, na njenu žalost obavijesti on ne bi ni pomišljao na ženidbu s drugom ženom da je prije mogao uživati u takvom izgledu.

Međutim, sama je sebi kriva.”

Šejh Ahmed el-Kattan, Allah ga sačuvao, kaže: ‹‹Allaha molim za svaku ženu koja se dotjeruje svome mužu muslimanu i time ga čuva od grijeha.››

Uljepšavanje jeste ibadet i ispravno sredstvo koje voli zdrava čovjekova priroda. Pametna žena jeste ona žena koja zna kako će pridobiti srce svoga muža o kako će uvijek izgledati kao nova žena u njegovom životu.

Slatka riječ je ukras, blistav osmijeh je šarm, ugodan miris ljupkosti, elegantna i privlačna haljina, šarmantan dodir kose, uspješan odabir jednostavnog nakita koji se slaže sa njenim tenom ili haljinom i besprijekorna higijena jeste čistost i ibadet. Pa ti si hurija na ovome svijetu i gospodarica dvoraca u svijetu uživanja, a sve sa Allahovom dozvolom.

Draga suprugo, nauči iz Kur’ana osobine hurije i započni utrku do srca svoga muža i njegov dunjaluk pretvori u džennet. Obuci za njega svilu, namiriši svoje tijelo i zapjevuši mu, kao što hurije pjevuše:

                       Žena koja ti je pokorna i s kojom si zadovoljan,

                                  Čedo zdravljem okićeno,

                       Sobica besprijekorno čista u kojoj ti je ugodno,

                       Ukusan zalogaj iz ruke najbolje kuharice,

                     Bolje ti je od nekoliko trenutaka u hladu visokih

                                       Dvoraca provedenih

                       Nakon kojih će doći kazna i vatra uzbuktala.

Pravo je čudo da neke žene u periodu svog menstrualnog ciklusa ne poklanjaju pažnju svom izgledu- ne čisti se svome mužu i ne uljepšava, misleći da menstrualni period označava barijeru i prepreku među supružnicima.

Gdje je ukras žene na njenom licu, njenoj kosi, njenoj haljini i mirisu?! Ima li kakve oprečnosti između toga i menstruacije?!

Naprotiv, tada ona treba da svome izgledu, svojoj ljepoti, ukrasima i mirisu poklanja mnogo više pažnje nego inače kako bi mužu nadomjestila njegovu potrebu.

O Allahove robinje, gdje je otmjen i privlačan izgled, i ugodan miris žene u periodu mjesečnice.

U knjizi ” En-Nisa” / ”Žene” od Ebul-Feredža, u značenju njegovih riječi, piše ovako: ”Najviše što se mužu kod supruge dopada, nakon lijepog morala i njene ljepote, jeste da vodi računa o svojoj ljepoti i svojoj čistoći, posebno stavljajući akcenat na detalje koji ističu njenu ljepotu: različite ukrase i oblačenje, i sve ostalo što odgovara prirodi čovjeka i što se mužu dopada kod nje. A neka se čuva koliko god može da mužev pogled padne na nešto što ne voli, kao što je nečistoća, neugodan miris i ružne promjene.”

El-Berkuki je rekao: ”Ljepota žene i njeno uljepšavanje jeste sredstvo za zadobijanje muževe naklonosti i zavođenja, a najvažniji od svih ukrasa jeste higijena. Zbog toga neka se žena pričuva da pogled čovjeka- mislim na njenog muža- spazi nešto što muj se ne dopada i što mu smeta, poput nečistoće, neurednosti, ružnog mirisa ili nečeg drugog ove vrste.”

Savjetujući kćerku, neka žena je kazala: ”Kćeri moja, nesmiješ zapostavljati higijenu svoga tijela, jer čistoća tijela učinut će te dragom mužu. Čistoća kuće popravlja tvoje raspoloženje, daje prijatniji izraz tvome licu, čini te ljepšom, voljenijom i poštovanijom. Zbog toga će te cijeniti tvoja porodica, prijatelji i gosti. Zadovoljstvo i raspoloženje prepoznat ćeš na svakom onom ko te vidi čistog urednog tijela i u čistoj i urednoj kući.”

Nažalolst, primjećujemo da mnoge žene nakon izvjesnog vremena provedenog u braku zapostavljaju ukrase i uljepšavanje. Moguće je da žena smatra da je sa godinama prevazišla potrebu za tim stvarima, jer to više nisu nekadašnji mladalački dani. Ovo je bez sunje veliki nemar i vrlo negativno razmišljanje.

Uljepšavanje mužu i dotjerivanje predstavlja ženinu obaveza i pravo njenog muža bez obzira što je možda već zašla u godine. Koliko muškaraca stupi u brak nakon pedeset i nešto godina života,, a sve iz razloga što je njegova žena zanemarila svoj izgled, ukrase i druga sredstva za uljepšavanje.

Ženina urednost i čistoća ogleda se u čistoći tijela i kože, higijeni zuba i usta, podvlačenju surme, obrezivanju noktiju i njihovom održavanju, uklanjanju dlaka ispod pazuha i sa stidnog mjesta.

Zato, žene muslimanke, uljepšajte se svojim muževima i namirišite! Znajte da je to najbolji vodič do muževog srca i jedan od najlakših i najefikasnijih načina ne samo u postizanju njegovog zadovoljstva već i u rješavanju vaših međusobnih problema.

Izvor: ”Ovo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed eš-Šerif

Za Akos ba izdvojila i pripremila: Amila D.

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.