Svijet

Washington uoči Bidenove inauguracije pretvoren u tvrđavu (FOTO)

Značajno prisustvo Garde zatražila je Tajna služba koja želi spriječiti ponavljanje nasilja koje je izvršila rulja pristalica predsjednika Donalda Trumpa u svom napadu na američki Kapitol prije dvije sedmice

Federalni istražni biro (FBI) je već izvršio sigurnosne provjere svih naoružanih pripadnika Nacionalne garde raspoređene po Kapitolu i ulicama Washingtona, kako bi pomogli u osiguranju predsjedničke inauguracije u srijedu, tražeći bilo kakve potencijalne prijetnje iznutra, kazao je jedan od obrambenih zvaničnika.

Sada u gradu ima 21.500 pripadnika nacionalne garde koji su stigli iz svih 50 država i tri teritorije, a do srijede će pojačati broj na 25.000 u onome što garda naziva Operacijom kapitalni odgovor. Desetine kontrolnih punktova za vozila, kilometri zaštitne ograde i betonske barijere i naoružani pripadnici snaga sigurnosti daju Washingtonu izgled tvrđave.
Značajno prisustvo Garde zatražila je Tajna služba koja želi spriječiti ponavljanje nasilja koje je izvršila rulja pristalica predsjednika Donalda Trumpa u svom napadu na američki Kapitol prije dvije sedmice.

Iako nemamo obavještajne podatke koji ukazuju na prijetnju, ne ostavljamo kamen neprevrnut na putu da osiguramo glavni grad – rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Chris Miller.

Sigurnosne prijatnje u vezi s inauguracijom u srijedu dovele su do stvaranja snaga Garde dva i po puta veće nego što se očekivalo prije pobune na Kapitolu, javlja ABC News.

To također znači da su pripadnici Nacionalne garde koji pomažu u osiguranju na području zgrade Kapitola naoružani, dok drugi gardisti koji pomažu u drugim dijelovima grada u različitim misijama mogu imati oružje kod sebe iako nemaju u njemu municije.

FBI-jevo ispitivanje nacionalnih gardista započinje po dolasku u DC kako bi započeo postupak pribavljanja akreditacija izdatih od Tajne službe potrebnih za pristup sigurnim područjima oko inauguracije, rekao je major Matthew Murphy, glasnogovornik Nacionalne garde.

Tamo se svaki dolazni gardist fotografiše i predaje svoju vojnu iskaznicu, koja se zatim stavlja u bazu podataka koju FBI koristi za provjeru osobe.

Fokus.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.