Region

Osniva se partija crnogorskih Muslimana

Podstaknuti činjenicom da je oko 45.000 crnogorskih muslimana, koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani ili Crnogorci islamske vjeroispovjesti, bez adekvatne političke zastupljenosti, pokrenuta je inicijativa za osnivanje političke partije koja će izvorno predstavljati crnogorske Muslimane i sve ostale koji dijele građanske vrijednosti, saopštio je predsjednik inicijativnog odbora Hazbija Skenderović.

Kako je kazao Skenderović, crnogorski Muslimani do sada su uglavnom bili aktivni u građanskim partijama i preko njih pokušavali da ostvare svoja prava.
“Ipak, u svjetlu posljednjih događanja svjesni smo da postajemo polako građani drugog reda. I u ranijem periodu bili smo nedovoljno zastupljeni u političkom i javnom životu Crne Gore, pa s toga sve više dolazimo u situaciju da nas „ teren ne prepoznaje“, a i poslanici državnog parlamenta kada nabrajaju nacionalne manjine često preskoče Muslimane”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga i brojnih drugih razloga pokrenuli su inicijativu za formiranjem partije manjinskog Muslimanskog naroda Crne Gore koja će u prvom redu imati svoj građanski karakter, jer je, kako dodaje Skenderović, karakteristika crnogorskih Muslimana upravo ta građanska nota koja ih vjekovima krasi.

“Ova partija će nastojati da nadomjesti nedostatak adekvatnog predstavljanja Muslimana Crne Gore koji su marginalizovani u ostvarivanju esencijalnih i Ustavom zagarantovanih prava, koja su do sada tražili kroz razne gradjanske partije , te preko njih uglavnom bezuspješno pokušavali da ih ostvare”, navodi se u saopštenju.
Ova partija će baštiniti Crnu Goru kao jedinu svoju državu, jer izgleda, da su crnogorski Muslimani jedini koji nemaju drugu ili rezervnu državu osim Crne Gore.
“Mi ne idemo po mišljenja u Beograd, Sarajevo, Zagreb ili Tiranu mi smo srcem i dušom okrenuti samo Cetinju, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Rumiji, Lovćenu, Hajli,Bjelasici,Prokletijama. Za nas ne postoji druga,a ni bolja država nego li Crna Gora i samo ćemo se za nju boriti”, kaže Skenderović.

Vjeruju da će svojim aktivnostima doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu svakog građanina Crne Gore, jer smo svi mi na prostoru Crne Gore djeca samo jednog i jedinog crnogorskog krša.

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.