Region

Patković: Volio bih da moj narod iz presude generalu Mahmuljinu izvuče pouku

Šerif Patković, nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH, kojim je komandovao Sakib Mahmuljin, reagirao je na svom Facebook profilu na prvostepenu presudu generalu Mahmuljinu. Njegov status prenosimo u cijelosti. Također, na presudu je reagirala i Koordinacija temeljnih boračkih udruženja Grada Zenica koja smatra da je prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine generalu Mahmuljinu “sramota i za Tužilaštvo i Sud BiH”, te su najavili proteste za narednu sedmicu ispred Suda i Tužilaštva.

“Još jedan dan, opomena Bošnjacima Bosne i Hercegovine, dan u kojem možemo svjedočiti o nepravednom sistemu, sistemu nametnutih vrijednosti i nametnutih pravila. Koliko god je bila strašna agresija na Bosnu i Hercegovinu kao državu, koliko god je strašan genocid nad bošnjačkim narodom, isto toliko strašno danas djeluju presude sudova u Bosni i Hercegovini. Osuđen je general Sakib Mahmuljin. Prije toga, agresor mu je okupirao rodno mjesto Prijedor, pobio mu članove uže porodice, njegovu braću. Danas sud Bosne i Hercegovine želi još da mu ubije čast i ljudsko dostojanstvo. Nažalost, mnogi od medija su nas pripremili kao kolektiv, kao narod da prihvatamo ovakve presude. Protesti, pres-konferencije, osude i statusi teško mogu promijeniti nešto. I ovaj moj status je odraz osjećaja nemoći da promijenim stanje i sistem u kojem živimo. Volio bih samo da moj narod, narod kojem pripadam iz ovoga izvuče pouku.
Molim dragog Boga da pomogne našem generalu da izdrži i ovu nepravdu, te da na Sudnjem danu kazni i osramoti one koji su učestvovali u ovakvom sramnom činu”.

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.