Svijet

Bidenova administracija najavila obnovu odnosa s Palestincima

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je da će obnoviti odnose s Palestincima, kao i pomoć palestinskim izbjeglicama, što predstavlja preokret u odnosu na administraciju Donalda Trumpa i ključni element nove podrške zajedničkom rješenju za okončanje višedecenijskog konflikta s kojim su se složili Izraelci i Palestinci.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima Richard Mills najavio je Bidenov novi pristup na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a i rekao da nova administracija vjeruje da je to i dalje najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države i legitimne aspiracije Palestinaca ka vlastitoj državi i sigurnom i dostojanstvenom životu.

Kako bi ostvarila ove ciljeve, Bidenova administracije će obnoviti odnose s Palestincima, ali i Izraelcima, kazao je Mills.

To uključuje obnovu odnosa s palestinskim liderima i palestinskim narodom, rekao je Mills i dodao da je Biden bio jasan da namjerava obnoviti programe pomoći SAD-a u cilju podrške razvojnim ekonomskim i programima humanitarne pomoći Palestincima.

Mills je kazao da će Biden preduzeti korake da ponovo pokrene diplomatske odnose koje je prekinula prethodna administracija.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.