Region

Roditelji traže ostavku direktorice škole jer je kaznila učenike zbog izostanka s nastave za Dana državnosti

Nakon što je direktorica OŠ “Petar Kočić” Mevlida Dervišefendić smanjenjem ocjene iz vladanja kaznila učenike bošnjačke nacionalnosti, zbog pet neopravdanih časova koje su napravili 25. novembra obilježavajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ogorčeni roditelji iz dva povratnička naselja Sjenina i Sjenina Rijeka kod Doboja, okupili su se jutros na mirnim protestima.

Ovi učenici nisu krenuli u 2. polugodište, a u tome su im se pridružila i ostala bošnjačka djeca, njih 180 od 220 koliko broji ova škola.

Okupljanje nezadovoljnih roditelja, stotinjak metara od škole u Sjenini Rijeci, organiziralo je Vijeće roditelja na čijem je čelu Aida Mujakić, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Prisustvovalo je 50-tak roditelja. Mujakić je na protokol škole predala direktorici zahtjeve roditelja.

– Tražimo sprečavanje diskriminacije naše djece, vraćanje Bosanskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, smjenu direktorice Dervišefendić. To su uvjeti da bi se djeca vratila u školske klupe, kako učenici ne bi krenuli u pohađanje nastave u Federaciju BiH. Ovo su naši zahtejvi, ali direktorica ne pristaje na ostavku. Ovdje su boravili i predstavnici Ministarstva obrazovanje RS koje smo upoznali sa našim problemima, jer oni za to nisu ni znali. I zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović posjetio je ogorčene roditelje. Danas idemo u Gradsku upravu Doboja. Kad direktorica ode, istog dana naša djeca sjest će u školske klupe – kazala je Mujakić.

Roditelji su potpisali i peticiju za smjenu direktorice.

Njoj su okupljeni roditelji na protestima sakupili 500 maraka, u znak solidarnosti, jer je prije sedam dana novčano kažnjena prekršajnom prijavom od PU Doboj, zbog na vrijeme nenajavljenog prethodnog skupa roditelja.

– Meni se čini da je u svemu ovome politika upetljala prste, na štetu naše djece. Pozivam predstavnike Bošnjaka u vlastima RS za veće angažman na zaštiti naših i prava naše djece koja su na sve načine diskriminrana. Moje djece u školu neće dok se ne ispune naši zahtjevi – rekao je Derviš Mehmedović.

Sa roditeljima u Sjenini Rijeci solidarisala se i grupa nastavnika iz OŠ “Lukavica“ (FBiH) na čelu sa direktorom Almedinom Devedžićem te su podržali, kako su rekli, opravdane zahtjeve roditelja Sjenine i Sjenine Rijeke.

U međuvremenu je direktorica kažnjenim učenicima popravila ocjene iz vladanja, ali roditelji ne odustaju od zahtjeva za njenom smjenom.

(Avaz.ba)

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.