Svijet

Turski mornari, koji su preživjeli napad na brod, stigli u Tursku

Ankara

Trojica turskih članova posade, koji su preživjeli napad pirata na teretni brod “Mozart”, dok je krstario Gvinejskim zalivom kraj Nigerije, rano u subotu vratili su se u Tursku, javlja Anadolu Agency (AA).

Četvrti kapetan Furkan Yaren, glavni inženjer Ilhan Suha Tatligul i radnik u brodskom mašinskom odjeljenju Bahadir Yesilalan stigli su na istanbulski aerodrom gdje su javnosti iznijeli svoja iskustva.

Yaren je rekao novinarima da mu je u napadu povrijeđena noga. Zahvalio je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu i ministru prometa i infrastrukture Adilu Karaismailogluu na njihovom interesu.

“Nadam se da će se i drugi prijatelji moći vratiti svojim porodicama što prije. Počeli smo čekati pomoć zatvarajući sigurnosna vrata. Zatim su nas razdvojili. Ne sjećam se koliko je ljudi bilo. Odveli su naše prijatelje. Premjestili smo brod na sigurno mjesto”, rekao je on.

Dodao je da su dali samo potrebne informacije vlastima.

“Izgubili smo prijatelja i žao nam je“, kazao je Yaren i dodao da mu je drago što je ponovno sa svojom porodicom.

Tatligul je rekao da su se tokom napada zaključali u kormilarskoj stanici, a da su pirati pucali na vrata kao u horor filmu.

“Satima su udarali čekićem. Pokušavali su šest, sedam sati. Tada je naš azerbejdžanski kolega ubijen. Pao sam s visine i lakše sam povrijeđen. Odveli su ostale prijatelje, a mene nisu mogli pronaći. Pobjegli su, ostavljajući dvojicu ranjenih”, objasnio je Tatligul.

Yesilalan je podsjetio na tužnu činjenicu da je 15 njihovih prijatelja kidnapovano.

“Nema se o čemu puno razgovarati. Ne bismo smjeli više uznemiravati njihove porodice niti ih podsjećati na njihovu bol”, rekao je Yesilalan.

U subotnjem piratskom napadu, od 19 članova posade, 15 ih je kidnapovano, a jedan član posade, azerbejdžanski državljanin, je ubijen.

Teretni brod “Mozart” pod zastavom Liberije usidrio se u nedjelju u gabonskom Port-Gentilu, ali sa samo troje članova posade.

U srijedu, kompanija Boden Shipping, u čijem vlasništvu je brod, saopštila je da je svih 15 članova u dobrom zdravstvenom stanju i da nisu povrijeđeni.

“Boden Shipping komunicirao je s članovima posade broda koji je otet sa Sao Tome 23. januara 2021. godine”, navela je u saopštenju kompanija

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.