Svijet

U Pojasu Gaze počela podjela novčane pomoći koju je poslao Katar

Pomoć je osigurana direktivom katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al-Thanija koji želi pomoći Palestincima koji žive u teškim uvjetima pod izraelskom blokadom

Gaza

U Pojasu Gaze danas je počela podjela novčane pomoći ugroženima koju je poslao Katar, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasti Katara krajem januara ove godine odobrile su novu finansijsku pomoć blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi u vrijednosti od 360 miliona dolara.

Pomoć je osigurana direktivom katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al-Thanija koji želi pomoći Palestincima koji žive u teškim uvjetima pod izraelskom blokadom.

Novčanu pomoć bi trebalo dobiti oko 100.000 porodica u Pojasu Gaze, a od jutros na hiljade ljudi dolazi u banku kako bi preuzeli novac.

Katarski komitet za obnovu Gaze objavio je 1. februara da će svaka porodica kojoj je potrebna pomoć dobiti po 100 dolara.

Pomoć će biti korištena za isplatu plaća službenika u Gazi, pomoć siromašnima i za rad elektrana u toj palestinskoj regiji.

U Pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a ta regija je od 2006. godine po potpunom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom koju je nametnuo Izrael.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.