Region

Akademik Zukorlić: Autoputem će se otkloniti ekonomska nepravda, Sjenica će biti najrazvijenija opština Sandžaku

U članu 4 sporazuma o saradnji između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke predviđeni su veliki infrastrukturni projekti u Sandžaku. Neki od njih su započinjanje radova na izgradnji auto-puta Požega-Boljare u toku 2022. godine, kao i projektovanje autoputa Duga Poljana-Kotroman do kraja 2023. godine. Akademik Mumaer Zukorlić kazao da će se autoputnim raskršćem otkloniti ekonomska nepravda prema Sandžaku.

– Znate koliko se dugo govorilo o autoputu i koliko traje borba za utvrđivanjem trase autoputa. Da li će proći kroz Pešter ili ne, i znate da smo u toj borbi bili nosioci barjaka, da zapravo trasa autoputa ide preko Peštera prema Boljara.To su sve uspjesi i sada se ovim to verificira.Znate i sami od prvih programskih formulacija i da su ovo naše strateške tačke jer imaju vitalan značaj za ekonomski razvoj ovog kraja. Ono što jeste radost ovog dijela sporazuma jeste da mi čak kada je u pitanju ovaj prvi autoput koridor 11, a koji ide preko Peštera, sjever i jug, tu već imamo i rokove što je od posebnog značaja. Do kraja ove godine se završava projektna dokumentacija i ostale procedure, a već 2022.godine kreću radovi. To je zaista nešto što je ključno i što je od vitalnog značaja za ovaj kraj. Gladan čovjek ne zna šta znači autput, ali taj najugroženiji građanin će imati koristi. Kada autoput prođe jednim krajem, 50 km u pojasu tog autoputa i taj dio tog prostora postaje razvojno dinamičan ili interesantan kao glavni grad. To je nešto što ne može da se opiše dok se ne oproba.

Izgradnja autoputa će značiti i dolazak investitora prvo u pojasu auto puta ali i šire navodi akademik Zukorlić. Ističe da očekuje da Sjenica postane najrazvijenija opština u Sandžaku.

– Ovdje ćemo imati jednu potpuno novu dinamiku u ekonomskom razvoju koju ne možemo da opišemo. To će značiti u zapošljavanju. To znači da će i ta sirotinja biti manje sirotinja. Naravno da će najviše koristi imati oni što su bliže autoputu. Sada vam je malo jasnija politička borba oko Sjenice. Sjenica će, ukoliko ovo bude po planu, po mojem mišljenju za 7 do 10 godina postati najrazvijenija opština u Sandžaku. Već je toliko interesovanja i investitora za tu trasu oko autoputa a što obuhvata i samu Sjenicu i Pešter, i to od jakih investitora što je od velike radosti. Sada vam je jasno koliko je bitna promjena vlasti u Sjenici i to ko će biti domaćin tim investicijama. Ukoliko to budemo mi, a sva prilika hoćemo, onda će to zaista biti eksplozija prosperiteta, ne samo za Sjenicu i Pešter već i lijevo i desno, ka Novom Pazaru i Tutinu i Prijepolju i Novoj Varoši. Još ako shvatite da imamo investicionalni potencijal iz dijaspore, prolazak koridora autoputa će zapravo da donese 100 miliona eura naših vlasnika kapitala iz dijaspore, a kojima će se olakšati ta komunikacija.

San postaje stvarnost, dodaje akademik Zukorlić.

– To su za mene ključne stvari koje obuhvataju i nacionalni i ekonomski aspekt. Mi ćemo imati autoputnu vezu sa Beogradom i Sarajevom, to će značiti i sa Podgoricom, malo će onda kasnije trebati da se povežemo ovdje prema Mitrovici pa da dobijemo i tu vezu prema Prištini, a dalji koridori se rade prema Istanbulu. Autoputnim raskršćem će se otkloniti ekonomska nepravda prema Sandžaku i destrukcija koja je posljednjih 100 godina instalirana namjernim, tendecioznim, političkim projektiranjem tradicinalnih puta. Mi smo raskršće, ali su nas zaobilazili jer su planirali da nestanemo, sada se to mijenja, kazao je akademik Zukorlić.

Izvor: SANA

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.