Svijet

Klanjana dženaza i obavljen ukop bivšeg gradonačelnika Istanbula Kadira Topbasa

Istanbul

Ispred Fatihove džamije u Istanbulu u nedjelju je klanjana dženaza, a potom obavljen ukop Kadira Topbasa, bivšeg gradonačelnika Istanbula, koji je jučer preminuo u 76. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz predvodio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Ali Erbas, a posljednjem ispraćaju Topbasa prisustvovao je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Tabut s tijelom Topbasa, prekriven državnom zastavom Republike Turske, donešen je pred Fatihovu džamiju, gdje su brojni zvaničnici i prisutni građani porodici Topbasa prenijeli poruke saučešća.

Osim predsjednika Erdogana, dženazi su prisustvovali i predsjednik parlamenta Mustafa Sentop, potpredsjednik Turske Fuat Oktay, bivši predsjednik Turske Abdullah Gul, brojni ministri, zvaničnici s različitih nivoa vlasti kao i brojni građani.

Erodgan je nakon dženaza-namaza kazao za medije kako je zajedno s Topbasom pohađao medresu u Istanbulu te kako je Topbas bio nekoliko razreda ispred. Tada je, kako je naveo, počelo i njihovo prijateljstvo i zajedničko putovanje.

Nakon klanjanja dženaza-namaza obavljen je ukop, a Topbas je ukopan u haremu Fatihove džamije.

Topbas je rođen 8. januara 1945. u Artvinu. Diplomirao je na Teološkom fakultetu Univerziteta Marmara 1972. godine i na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Mimar Sinan 1974. godine.

Radeći neko vrijeme kao slobodni arhitekta, Topbas je obnašao funkciju i potpredsjednika Istanbulskog odbora za zaštitu spomenika i kulturne baštine pri Ministarstvu kulture.

Tokom 40-godišnje političke karijere, radio je i kao savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dok je bio na funkciji gradonačelnika Istanbula u periodu od 1994. do 1998. godina.

Na poziciju gradonačelnika Istanbula izabran je 2004. godine. Topbas je ponovo izabran za gradonačelnika Istanbula 2009. i 2014. godine i postao je prvi gradonačelnik grada koji je pobijedio na izborima u nizu. Ostavku je podnio 2017. godine.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.