Svijet

Delegacija iz Turske u gradu Hanauu: Islamofobija i rasizam su prijetnja cijelom čovječanstvu

Hanau

Danas se obilježava godišnjica rasističkog terorističkog napada koji se dogodio u njemačkom gradu Hanauu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran u Hanauu je posjetio porodice žrtava terorističkog napada.

Delegacija koju je predvodio Kiran posjetila je i mezar Sedata Gurbuza, jedne od žrtava rasističkog napada koji se dogodio 19. februara 2020. godine.

U kratkom obraćanju u džamiji Hanau, Kiran je poručio da rasizam predstavlja prijetnju cijelom čovječanstvu.

“Veoma je važno da mi kao turska i muslimanska zajednica u svakom trenutku pokažemo solidarnost sa ovim porodicama. Problemi s kojima se suočavamo su očigledni. Masakr i brutalnost iz prošle godine su refleksija tih problema”, rekao je Kiran.

Istakao je da u svakoj prilici sagovornike podsjećaju na ozbiljan problem rastuće islamofobije.

“Islamofobija, rasizam i ksenofobija zajednička su prijetnja ne samo za tursko i muslimansko društvo već i za čitav svijet i čitavo čovječanstvo. Sve dok se ova prijetnja ne spriječi, vidimo iz slučaja u Hanauu šta se sve može desiti“, kazao je.

Poručio je da nikada neće i ne mogu zaboraviti teroristički napad koji se dogodio u tom gradu.

“Važno je da su njemačke vlasti svjesne toga i da danas iskazuju solidarnost, i mnogo je važnije da ta solidarnost da rezultate“, rekao je Kiran.

Ekstremist Robias Rathjen je u rasističkom napadu u Hanauu u dva ugostiteljska objekta ubio devet osoba s imigrantskim korijenima. Napadač je potom otišao kući i ubio vlastitu majku, te izvršio i samoubistvo. U napadu su ubijeni Mercedes Kierpacz, Sedat Gurbuz, Gokhan Gultekin, Hamza Kurtović, Ferhat Unvar, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Paun, Said Nesar Hashemi i Fatih Saracoglu.

Anadolu Agency

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.