Svijet

Dramatično: Dijelovi dva aviona padali po naseljenim mjestima, ima povrijeđenih

Dva Boeingova aviona u subotu su doživjela kvarove na motorima nakon polijetanja koji su doveli do otpadanja njihovih dijelova, rezultirajući ozljedama dvije osobe u Nizozemskoj te oštećenju vozila i kuća u Nizozemskoj i SAD.null

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je u subotu kratko nakon polijetanja Boeingovog aviona iz zračne luke Maastricht Aachen za New York izbio požar na jednom od četiri motora.

Nekoliko komada metala palo je na tlo u sjevernom dijelu Meerssena u Nizozemskoj i ozlijedilo dvije osobe. Oštećeno je nekoliko automobila i kuća.

Starija je žena pogođena krhotinom u glavu i odvezena je u bolnicu, a još je lakše ozlijeđeno i jedno dijete koje je pretrpjelo opekline nakon što je pokušalo sa zemlje podići krhotine.

Avion je prisilno sletio u belgijskom Liegeu i istraga je u toku.

U SAD se avionu United Airlinesa zapalio motor nedugo nakon polijetanja iz Denvera za Havaje u subotu, a masivne krhotine padale su na stambeno područje grada Broomfielda prije nego što je avion sigurno sletio, saopćile su vlasti.

U avionu ni na zemlji nema ozlijeđenih, piše Hina.

Na videu snimljenom iz unutrašnjosti zrakoplova s 231 putnikom i 10 članova posade može se vidjeti da desni motor gori i klima se na krilu Boeinga 777.

“U jednom sam trenutku pomislio da ćemo umrijeti jer smo odmah nakon eksplozije počeli ponirati”, rekao je putnik David Delucia za The Denver Post.

“Uhvatio sam suprugu za ruku i rekao gotovi smo”, dodao je Delucia.

Njegova je pokćerka video nesreće, koji je snimio drugi putnik, objavila na Twitteru.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1363249686665187329&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fcms.radiosarajevo.ba%2Fadmin%2Farticle%2F407549%2Fedit&theme=light&widgetsVersion=889aa01%3A1612811843556&width=550px

“Avionu na letu UA328 iz Denvera za Honolulu pokvario se motor nedugo nakon polijetanja, a vratio se sigurno u Denver”, stoji u saopćenju United Airlinesa.

Većina putnika s leta UA328 trenutačno je u drugom avionu na putu za Honolulu”, navodi se u saopćenju i dodaje da su putnici koji nisu željeli odmah putovati dobili hotelski smještaj.

Na snimci poziva u pomoć dobivenoj s web stranice LiveATC, koja emitira komunikacije u zračnom prometu, može se čuti da je pilot zatražio hitno dopuštenje da se vrati u Denver.

“Doživjeli smo kvar na motoru, moramo se okrenuti”, rekao je pilot, bez očite panike u glasu.https://www.youtube.com/embed/G7-zh7Sebr8?rel=0&controls=1&showinfo=0

Toranj ga je nakon toga zamolio da ponovi kad je dodao da “trebaju odmah skrenuti”.

U međuvremenu stanovnici Broomfielda, predgrađa Denvera, pronašli su velike krhotine razasute po gradu, uključujući golemi kružni komad metala koji je sletio u dvorište Kirbyja Klementa.

“Izgledalo je malo zastrašujuće”, rekao je Klement za CNN i dodao da je “komad pao na njegov kamion pa na zemlju” te da je “veliki komad krhotine napravio rupu od jedan i pol metar u krovu njegovog susjeda”.

Iz Savezne uprave za zrakoplovstvo saopćili su da će agencija i Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza istražiti incident.

Radiosarajevo.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.