Region

Počelo suđenje četnicima koji su u Višegradu pjevali “Bit će opet pakao”

Pripadnici Ravnogorskog pokreta danas su u Sudu BiH negirali krivicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među među konstitutivnim narodima u BiH.

U skladu sa takvim izjašenjenjem, u Državnom sudu će biti zakazan početak sudskog postupka protiv pripadnika tog pokreta i to Dušana Sladojevića, zvanog Krvce i Čiča, Slavka Aleksića, zvanog Vojvoda, i Riste Lečića.

Nijh Tužilaštvo BiH tereti da su navedeno krivično djelo počinili 10. marta 2019. godine, kada su sudjelovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević, kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske, i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, te iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.

Saff

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.