Region

Ahmet želi da njegov šestogodišnji sin Jusuf upozna BiH: Prošle godine posjetili 200 destinacija

Iako je dvije godine boravio i radio u Njemačkoj, Ahmet se ipak odlučio vratiti u BiH

Ahmet Hodžić i njegov šestogodišnji sin Jusuf svaki slobodan trenutak koriste za otkrivanje novih ljepota Bosne i Hercegovine. Ovaj Prozorčanin, koji živi u selu Klek, planinari više od 10 godina, a, kako kaže, zadnje četiri godine na planinarenje vodi i Jusufa.

– Zanimljive su nam planine, rijeke, prirodni rezervati, a prošle godine smo obišli oko 200 destinacija – govori nam Ahmet i dodaje da se Jusuf sa 2 i po godine popeo na najviši vrh Bjelašnice.

U Njemačkoj su pare, u BiH

Bjelašnica, Klekovača, Šator, Vranica, Čvrsnica, Prenj, Trebević, Jahorina, Stožer, Cincar – samo su neke od planina čije je vrhove Jusuf osvajao.

– Posjetili smo i neke pećine, vodopade, svaki stari grad, a neke smo obišli i po nekoliko puta. Mislim da naš narod nije svjestan prirodnih ljepota koje naša zemlja posjeduje, a i malo smo lijeni da to sve obiđemo – kaže Ahmet.

Trenutno se bavi poljoprivredom. Iako je dvije godine boravio i radio u Njemačkoj, Ahmet se ipak odlučio vratiti u BiH.

– Tamo su pare, sve je podređeno materijalizmu, a ovdje je život, mir i rahatluk – kaže.

Kad je vani hladno, kampuju u kući

Jusuf voli da kampuje toliko da su januar proveli kampujući u kući.

– Dječija mašta može sve, pa ako ne možemo nigdje ići tu nam je soba, tu može. Jedva čekamo ljepše vrijeme, pa da se pokrenemo – govori.

Jusuf nam je kazao da jako voli prirodu, kupanje na planini i da jedva čeka toplije vrijeme da opet krene u nove pustolovine kroz BiH, koju, kako kaže, puno voli.

Avaz.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.