Svijet

“Kriza hljeba” u Siriji postaje sve dublja

Assadov režim koji ne uspijeva osigurati ni osnovne potrepštine u sirijskim regijama koje drži pod kontrolom, pokušava izaći na kraj s krizom hljeba koja se produbila u posljednjih nekoliko mjeseci.

Režim, koji je svu državnu ušteđevinu potrošio na rat koji je prije desetljeća objavljen sirijskom narodu, nije u mogućnosti odgovoriti na osnovne potrebe ljudi koji žive u regijama koje su pale pod kontrolu režima. Novinar AA iz povjerljivih izvora saznaje kako su mnoge pekare u naseljenim gradovima kao što su Damask, Halep, Homs i Hama zbog krize u nabavci goriva i pšenice bile primorane na prestanak poslovanja.

Ljudi koje žive u regijama koje su pod kontrolom režima, satima čekaju u dugim redovima ispred pekara kako bi mogli odnijeti hljeb svojim ukućanima. Plodna sirijska zemlja i područje bogato naftom nalazi se pod okupacijom terorističke organizacije PKK/PYD, zbog čega se režim suočava s problemima u nabavci nafte i pšenice.

Kriza u nabavci brašna produbljena je kada režim nije bio u mogućnosti platiti dug ruskim firmama od kojih je nabavljao pšenicu, što je dovelo do raskida sporazuma između Assadovog režima i šest ruskih firmi. Ljudi koji se suočavaju s finansijskim poteškoćama dodatno su ugroženi zbog toga što hljeb koji se proizvodi u pekarama koje rade s ograničenim kapacitetom oduzima militantni odred Sebbiha, koji ga prodaje na crnom tržištu.

Cijena hljeba je polovinom 2020. godine iznosila 200 sirijskih lira, dok se danas na crnom tržištu prodaje za devet puta skuplju cijenu, odnosno za 1.800 sirijskih lira. Ekipa AA snimila je veliki broj žena, djece, starih i mladih koji u centru Halepa, koji je pod kontrolom Assadovog režima, čekaju u dugim redovima ispred pekara.

Izvor: Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.