Svijet

Turska: Diyanet fondacija provodi projekt Domovi dobročinstva za sirijske porodice

Ankara

Diyanet fondacija Turske (TDV) pokrenula je projekt pomoći za smještaj sirijskih porodica u okviru kojeg su vjerski službenici, osoblje muftijstva i dobrotvori iz Ankare donirali 366.000 turskih lira (oko 42.000 eura), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektu Domovi dobročinstva kojeg TDV provodi pod motom “Dobročinstvo, topli dom“ za sirijske porodice koje su žrtve rata u toj zemlji.

Dopredsjednika Upravnog odbora TDV-a Ihsana Acika posjetio je muftija okruga Cankaya Ali Gulden i uručio mu prikupljenu vrijednu donaciju za projekt.

Gulden je tom prilikom izjavio kako je to muftijstvo prošlog mjeseca pokrenulo kampanju prikupljanja pomoći s ciljem osiguranja 25 stambenih jedinica za sirijske porodice.

“Kampanja je naišla na veliki odziv naših vjerskih službenika, osoblja muftijstva i dobrotvora. Za mjesec smo prikupili 366.000 lira, što je dostatno da osiguramo 61 topli dom. Hvala Bogu, uspjeli smo prikupiti više nego dvostruko od planiranog“, kazao je Gulden.

I čelnik TDV-a Acik je kazao kako turski narod potiče iz civilizacije koja se uvijek natjecala u dobru i kako će i dalje uvijek biti spreman da trči da pomogne svakom ko je ugrožen, bez obzira gdje to bilo.

“Kampanju smo pokrenuli kako bismo našoj sirijskoj braći osigurali tople domove i ona je naišla na veliki interes našeg naroda u zemlji i dijaspori. Svi slojevi naše zajednice se trude da koliko toliko olakšaju poteškoće s kojima su naša braća suočena“, kazao je Acik.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.