Svijet

Očevidac helikopterske nesreće u Turskoj: Došao sam do vojnika i pokrio ga jaknom da mu ne bude hladno

Bitlis

U današnjem padu helikoptera najmanje 10 turskih vojnika položili su živote kao šehidi. Mještani sela Cekmece, blizu kojeg je helikopter pao, potrčali su prema mjestu nesreće kako bi pomogli vojnicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Davut Bilgec, jedan od mještana sela, kazao je za AA kako su po saznanju o padu helikoptera sa komšijama potrčale do mjesta nesreće da pomognu vojnicima.

Bilgec pojašnjava kako je prije pada helikoptera čuo zvuk motora, ali kako u tim momentima nije shvatio o čemu se radi.

“Djeca su kazala da je pao helikopter. Nakon što smo stigli na mjesto nesreće, vidjeli smo da imamo šehide. Jako mi je žao. Bila su i četiri povrijeđena vojnika. Prišao sam jednom od njih, on je bio ispod helikoptera. Usta su mu bila puna snijega, koji sam uklonio kako bi mogao neometano disati. Pitao sam ga da li je dobro, odgovorio mi je da jeste. Nastavio sam čistiti snijeg kako bih ga oslobodio ispod helikoptera. Rekao sam mu da se ne pomjera zbog mogućih povreda i lomova”, ispričao je Bilgec.

Dodaje kako je potom obišao ostale povrijeđene vojnike.

“Skinuo sam jaknu i pokrio sam vojnika kao bi ga zaštitio od hladnoće. Ruka mu je bila zaglavljena. Izvukli smo ga, potom je stigla i hitna pomoć. Dvojicu vojnika smo uspjeli izvući sami”, ispričao je Bilgec.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je danas kako je izgubljen kontakt s helikopterom, koji je u 13:55 sati, po lokalnom lokalnom vremenu, poletio iz Bingola prema Tatvanu, u blizini provincije Bitlis. Potragom je utvrđeno da je došlo do helikopterske nesreće. Devet turskih vojnika položili su život kao šehidi na mjestu nesreće, a jedan vojnik preminuo u bolnici.

Anadolija

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.