Region

Vijeće ministara BiH: Pokrenute aktivnosti za povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o državljanima Bosne i Hercegovine koji se nalaze u zoni sukoba Sirije i Iraka, s ciljem njihove repatrijacije.

Informacija sadrži 14 zaključaka, čije će provođenje obezbijediti koordinirano djelovanje svih nadležnih struktura na obezbjeđenju sigurnog i humanog povratka te resocijalizacije građana BiH, žena i djece, koji se još nalaze u zoni sukoba u Siriji i Iraku.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da uspostavi sistem i procedure sigurnog, humanog i kontroliranog povratka i prihvata ovih osoba uspostavljanjem efikasnog koordinacionog tima.

Vijeće ministara BiH će imenovati Koordinacioni tim koji će predložiti Ministarstvo sigurnosti u saradnji sa drugim nadležnim institucijama/agencijama na svim nivoima vlasti u BiH. Tim će uključivati predstavnike Tužilaštva BiH, državnih ministarstava vanjskih poslova, civilnih poslova i za ljudska prava i izbjeglice i pravde, te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, policije Brčko distrikta BiH, kao i nadležnih entitetskih i tijela Brčko distrikta BiH i kantonalnih tijela u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, koja će biti angažovana putem Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske, Interresorne radne grupe Vlade Federacije BiH i Koordinacionog tijela Vlade Brčko distrikta BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Tačan broj bh. državljana u Siriji i Iraku nije poznat, ali prema nekim podacima nešto više od stotinu bh. državljana je u zatvorima i kampovima koji su pod kontrolom kurdske administracije i međunarodne koalicije. Oko 60 njih su djeca, od čega polovina rođena u Siriji i Iraku.

Interpol je raspisao 90 potjernica za građanima BiH u vezi s učešćem na ratištima u Siriji i Iraku. U BiH se do sada iz Sirije i Iraka vratilo više od 60 muškaraca i većina ih je ili procesuirana ili čekaju suđenja.

Saff.ba

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.